ClosePlease login

Instagram är bra, men ibland vill man berätta mer och kunna dela flera länkar. På denna sida hamnar du om du klickat på länken i vår bio. Här får du mer info om våra senaste inlägg på @snosaker1 (när vi känner att det behövs) och så berättar vi mer om vad Snösäker gör. Välkommen!

Senja = Lofoten utan folk

Långt upp i norra Norge, mellan Lofoten och Lyngen ligger Norges näst största ö – Senja. Här hittar du som skidåkare mängder av spännande skidåkning och det mesta sker med havsutsikt. Närheten till havet gör att det aldrig blir speciellt kallt. Så den bästa skidåkningen brukar du hitta från slutet av februari till en bit in i april.

Läs mer om skidåkningen på Senja.

Kolla in vår digitala guidebok för området.

Planera toppturen med våra 10 digitala guideböcker

Nu är det hög tid att börja planera topptursäsongen och då är någon av våra 10 våra digitala guideböcker (vi kallar dem e-förare) till grym hjälp!. En e-förare är en digital guidebok för toppturerna i några av Skandinaviens bästa skidområden. I den har vi samlat alla turbeskrivningar i det aktuella området, plus ett gäng bonusturer. Dessutom får du tillgång till all områdesinformation. Alla har ju med sig mobilen på tur, så nu kan du enkelt ta med sig din digitala beskrivning på fjället.
I motsats till analoga guideböcker är de billiga, kan uppdateras, vi på Snösäker kan lägga till nya turbeskrivningar och e-föraren innehåller en zoomningsbar gpx-karta med den aktuella turen inlagd. Det gör att du kan se var på den aktuella turen du befinner dig.

Hemsedal

Sunnmöre Väst

Abisko-Björkliden-Riksgränsen

Sylarna

Senja

Storulvån

Kebnekaise

Sunnmöre Öst

Gröna toppturer

Hemavan

Bästa toppturerna i Sveriges coolaste dal

Som toppturare är Tarfalastugan en perfekt bas. Stugan ligger med utsikt över Kebnekaisemassivets mäktiga östvägg och från kökstrappan har du utsikt över 3 av Sveriges 4 högsta fjäll. Runt stugan finns flera fina toppturer och även om det är bra med glaciärkunskap finns det åk där du inte riskerar att hamna i någon spricka.
På Snösäker finns det beskrivningar till 30 toppturer över området.
Vi har dessutom gjort en digital guidebok för området Kebnekaise-Tarfala. Kolla in den här.
I vår artikel Bästa toppturerna i Sveriges coolaste dal kan du läsa mer om skidåkningen i Tarfala.

Dags att testa Kittelfjäll?

För de flesta är det en bit att åka till Kittelfjäll. Men väl på plats finns det massa fin skidåkning, oavsett om du åker offpist, längd eller går på topptur.
Liften ger tillgång till rolig offpist i spännande skogsrännor och runt byn hittar du flera fina toppturer. Här på Snösäker hittar du beskrivningar till 8 av dem. Läs mer om skidåkning i Kittelfjäll här.

Hafslo – perfekt bas för skidäventyr

Strax norr om Sognefjorden ligger den lilla byn Hafslo och liftsystemet Sogn skisenter. Här får du 670 meter fallhöjd och fina åk både i och utanför pisterna. Hafslo är en perfekt bas om du vill göra toppturer i närliggande Sogndal, Jostedalen eller Hurrungane (västra Jotunheimen).
Här kan du läsa mer om offpisten i Hafslo.
Här kan du läsa mer om toppturerna i Jostedalen.
Här kan du läsa mer om toppturerna i Sogndal
Här kan du läsa mer om toppturerna i Hurrungane.

Alaska ligger 35 mil norr om Oslo

Litledalen, som ligger strax utanför byn Säbö, i norska Sunnmöre, har massa fin skidåkning. På dalens östra sida (höger i bild) hittar du Alaska-åken Dalegubben och Litledalen. På dalens västra sida hittar du, bland annat, Grötdalstindarna och Högrestind. Nedanför dessa båda toppar ligger en enorm gryta, där det ofta samlas riktigt mycket snö. Säbö ligger 35 mil norr om Oslo, så hit är det enkelt att ta bilen.
Här kan du läsa vår guide till toppturer i Litledalen.

PremiumPlus – medlemskapet för dig som vill ha extra allt

Medlemskapet PremiumPlus ger tillgång till material och rabatter på på Snösäker.se, inklusive våra 10 digitala guideböcker. Går du mycket på topptur och vill ha tillgång till mesta möjliga information inför ditt nästa skidäventyr, är PremiumPlus det givna valet.

Har Sogndal Skandinaviens bästa skidåkning?

Trots att vi på Snösäker varit i Sogndal massa gånger vill vi alltid åka dit igen. Anledningen är enkel: det är lätt att få bra skidåkning, oavsett väder och del av säsongen. Förutom att skidåkningen är riktigt vass gör områdets vägnät att du snabbt kan röra dig mellan olika dalar och klimatzoner.

Här kan du läsa artikel om varför du ska åka till Sogndal i vinter.
Här kan du läsa mer om Sogndal.

Sveriges bästa stuga för toppturer

Helt ovetenskapligt har vi på Snösäker utsett Viterskalstugan till Sveriges bästa stuga för toppturer. Det tar en timme att ta sig till stugan från toppen av liften i Hemavan och väl på plats kryllar det av fina toppturer.
Här kan du läsa en artikel om Viterskalstugan.
Här kan du kolla in vår digitala guidebok för området runt Hemavan. 

Bli medlem på Snösäker – lär dig massa nytt

På Snösäker har vi två medlemskap: Premium och PremiumPlus. Som Premiummedlem får du tillgång till massa artiklar på sajten, hundratals beskrivningar till toppturer i Skandinavien och bra rabatter på våra övriga produkter (exempelvis våra digitala guideböcker). Dessutom får du 20% rabatt på kartor i förlaget Calazos webbshop. Här kan du läsa mer om medlemskapet Premium.

Skandinaviens skönaste offpiståk

Några meter från avstigningen på liften på Strandafjellet startar det klassiska offpiståket Alperitten. Här får du utan ansträngning 950 höjdmeter lättåkt offpist i skön lutning. Är du sugen på lite mer svett och äventyr når du enkelt toppturen Blåfjell från Alperitten.
Läs hur du gör genom klicka på länken här.

Fint åk ner från den enorma glaciären Jostedalsbreen

Nästan längst in i Jostedalen kan man fortsätta västerut,  upp i den vackra Krundalen. Mest iögonfallande här är det stora isfallet på glaciären Bergsetbreen, som är en del av den mäktiga Jostedalsbreen.
Vid en första anblick på kartan känns det som att skidåkaren inte har mycket att hämta här. Men om man zoomar in lite upptäcker man snart att det går att komma upp till Jostedalsbreen om man följer Röykedalen åt sydväst, för att sedan ta sig upp på Tverranibbas nordostrygg. Härifrån har man fin utsikt över den enorma glaciären, men också över många av åken i den smala Jostedalen. Skidåkningen ner till dalen är fin, både på högfjället och i skogen.
Här kan du läsa mer om Tverranibba.
Här kan du läsa mer om Jostedalen och våra 20 beskrivningar av toppturer där.

15 fina lätta toppturer i Norge

Norge kryllar verkligen av toppturer som är både fina och lätta. Först hade vi tänkt att göra en topp-10-lista med fina och lätta toppturer, men vi hade helt enkelt för många favoriter. Så det fick bli en lista med 15 fina toppturer istället.
Här hittar du en artikel om våra 15 favoriter.

Tips om fina toppturer i Hemavan

Har du aldrig varit i Hemavan är det dags att boka in ett besök kommande säsong. Här trängs fina toppturer som är både lättillgängliga och snösäkra.  Vi har gjort en digital guidebok för fjällen runt om Hemavan, men också skrivit en artikel om 5 fina toppturer i området – från klassiska nybörjarturer till branta åk.
Läs artikel om 5 fina toppturer.
Kolla in vår digitala guidebok för Hemavan.

Sex skidorter för hela familjen

Skidåkning med kidsen behöver inte betyda tråkiga backar, McDonalds och skogsåkning i någon isig granplantering. I Skandinavien finns det några skidorter där verkligen alla kan trivas oavsett om du vill ha gröna backar, längd, topptur eller offpist.
Läs artikel om skidåkning für alle här.

På Snösäker hittar du beskrivningar till 600 toppturer

På Snösäker har vi samlat beskrivningar till 600 toppturer i 40 olika skidområden i Skandinavien. Alla med en matnyttig text som beskriver toppturen, förklaring av eventuella faror, en gps-karta med rutten inlagd och en tydlig (eller snygg) bild.
Kolla in dem här

Därför ska du testa Blåfjellets balla bowl

Strax norr om Sogndal ligger Blåfjellet. Sydsidan vetter ner mot liftanläggningen Hodlekve, men det är på fjällets nordsida godisbutiken finns. Här hittar du en enorm gryta som kantas av topparna Grånipa, 1387, Kambafjellet och Svarteholten. Vill du inte nå toppen via liften (+ en timme på hudar) kan du parkera nere vid riksvägen och gå därifrån. Topparna runt grytan ger som mest 950 meter i fallhöjd och åken avslutas med gles skog. Läs vår artikel om Blåfjellet i här.

Flera fina moderata åk i Hurrungane

Hurrungane i västra Norge har pampiga, men väldigt lättillgängliga fjäll. Här finns flera 2000-meterstoppar som är relativt lätta att bestiga. Dels för att de inte är speciellt branta, men också får att du kan köra upp till över 800 meters höjd – året runt. Läs en artikel om dessa fina toppturer här.

Kebnekaises 3 bästa toppturer

Det finns få områden i Skandinavien där du hittar så många toppturer på en liten yta som i Kebnekaise. Vi på Snösäker har besökt området många gånger och hittar vid varje tillfälle någon ny pärla. Men detta är ändå våra tre favoriter.

13 toppturer för dig som är slö

I både Sverige och Norge finns flera liftar som gör att du kan fuska första delen av din topptur. Perfekt för dig som är slö, slarvat med träningen eller kanske ägnat lite väl mycket tid till arkeologi i chipsskålen. Men detta är bra toppturer, så de passar egentligen för alla som vill spara tid. Läs mer om toppturerna här. 

Lär dig att hitta den bästa snön med Snöjägaren

Alla dagar på skidor är bra dagar, men dagar med bra snö är så mycket bättre än de med dålig. Det går nästan alltid att hitta bra snö, bara du vet hur du ska göra. I Snöjägaren får du tips och tricks som gör att du kommer att öka antalet dagar med bra snö. Läs mer här.

 

Kolla in vår digital guidebok för Hemavan

Nu släpper vi en ny digital guidebok till Hemavan, som är den svenska skidort som har bäst möjligheter för smidiga toppturer. Guideboken (vi kallar dem e-förare här på Snösäker) innehåller beskrivningar till 18 toppturer runt Hemavan och Tärnaby. Vi har publicerat 10 guideböcker och du hittar alla här.
Guideboken för Hemavan kostar 189:-. Är du Premiummedlem kostar den för 119:.- Har du Medlemskapet PremiumPlus ingår den och alla andra digitala guideböcker.

 

Hunddalen – charmig hytta och fina toppturer

Hunndalen ligger några mil sydost om Narvik, nära Riksgränsen. Området erbjuder en handfull riktigt fina toppar och du bor i den charmiga Hunddalshytta. Det är en mil att gå in från tågstationen i Katterat, så det är bäst att avsätta några dagar (minst) för ett besök i Hunddalen. Här på Snösäker hittar du beskrivningar till 4 toppturer runt Hunddalshytta. Läs mer här.

 

Sugen på topptur? Vi lär dig allt!

Om du är sugen på att testa toppturer, eller är mer erfaren och vill lära mer, ska du kolla in Toppturskolan. Här lär du dig allt du behöver veta: om prylar, säkerhet och hur du planerar och genomför en topptur. Toppturskolan innehåller 84 delar.

Snösäker hjälper dig att hitta bra och säker snö

Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Navet i vår kommunikation är sajten Snösäker.se, där du kan du läsa beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och lära dig mer med hjälp av de digitala kurserna Toppturskolan och Snöjägaren. De har lite olika infallsvinkel, men de syftar till att du ska maxa dina skidagar med bra och säker snö.
Vi pysslar även med analog kommunikation. Vi föreläser en del och så har vi skrivit två böcker: Snösäker – 11 steg mot bättre, roligare och säkrare offpist samt Toppturer i Norge.
För att kunna ta del av allt material på Snösäker.se behöver du vara medlem. Här kan du läsa mer om våra olika medlemskap.