Instagram är bra, men ibland vill man berätta mer och kunna dela flera länkar. På denna sida hamnar du om du klickat på länken i vår bio. Här får du mer info om våra senaste inlägg på @snosaker1 (när vi känner att det behövs) och så berättar vi mer om vad Snösäker gör. Välkommen!
Stora och långa åk i Jostedalen
Jostedalen är dalen som förbinder Sognejorden med den pampiga glaciären Jostedalsbreen. Dalen är smal och klippväggarna på dess sidor är branta. Här är det lätt att känna sig instängd och du undrar om det verkligen går att åka skidor här. Men på några ställen finns det vägar som tar dig upp i högt belägna sidodalar. Och där väntar enorma fjällsidor som är så stora att det aldrig går att känna sig instängd. Läs artikel om Jostedalen här.
Här åker du skidor i maj
Maj kan vara en riktigt bra månad för skidåkning, bara du vet vart du ska åka för att hitta snö. I vår senaste artikel tipsar vi om 7 destinationer där det kommer att finnas snö under hela maj. Läs artikeln här.
Flera fina moderata åk i Hurrungane
Hurrungane i västra Norge har pampiga, men väldigt lättillgängliga fjäll. Här finns flera 2000-meterstoppar som är relativt lätta att bestiga. Dels för att de inte är speciellt branta, men också får att du kan köra upp till över 800 meters höjd – året runt. Läs en artikel om dessa fina toppturer här.
Leirvassbu – hotellet med grymma toppturer runt knuten
5 timmar med bil från Oslo tar dig till Leirdalen, mitt i Jotunheimen. Dalen omges av många av Norges högsta toppar. Från vägen in genom dalen når du ganska enkelt flera av dem. Men bäst blir det om du gör fjällhotellet Leirvassbu, som ligger längst in i dalen, till din bas i några dagar. Då har du ett välfyllt smörgåsbord av toppturer att välja bland.
Kebnekaises 3 bästa toppturer
Det finns få områden i Skandinavien där du hittar så många toppturer på en liten yta som i Kebnekaise. Vi på Snösäker har besökt området många gånger och hittar vid varje tillfälle någon ny pärla. Men detta är ändå våra tre favoriter.
Missa inte Stryn i vår – eller i sommar
Nu börjar det bli högsäsong i Stryn. Kabinbanan Loen Skylift tillsammans med vägen över Strynfjället gör att du kan hitta snö hela våren och en bit in på sommaren. Kabinen (som tar dig till 1000 möh) och vägen (som tar dig till 900 möh) möjliggör toppturer utan anmarscher trots att det står maj i kalendern. På Snösäker finns det beskrivningar till 29 toppturer i fjällen kring Stryn. Räcker inte det är det nära till vårklassiker som Eidskyrkja och Snödalen på Kvitegga.
Här kan du läsa en artikel om varför vi på Snösäker tycker att du ska åka till Stryn.
13 toppturer för dig som är slö
I både Sverige och Norge finns flera liftar som gör att du kan fuska första delen av din topptur. Perfekt för dig som är slö, slarvat med träningen eller kanske ägnat lite väl mycket tid till arkeologi i chipsskålen. Men detta är bra toppturer, så de passar egentligen för alla som vill spara tid. Läs mer om toppturerna här.
Bli medlem på Snösäker – lär dig massa nytt
Vi har två medlemskap Premium och PremiumPlus. Som Premiummedlem får du tillgång till hundratals artiklar på sajten, mer än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och bra rabatter på våra övriga produkter (exempelvis våra digitala guideböcker). Dessutom får du 20% rabatt på kartor i förlaget Calazos webbshop. Här kan du läsa mer om medlemskapet Premium.
Lär dig att hitta den bästa snön med Snöjägaren
Alla dagar på skidor är bra dagar, men dagar med bra snö är så mycket bättre än de med dålig. Det går nästan alltid att hitta bra snö, bara du vet hur du ska göra. I Snöjägaren får du tips och tricks som gör att du kommer att öka antalet dagar med bra snö. Läs mer här.
Gör två pudersäkra toppar på en dag
I Mellersta Norge, intryckt mellan havet och Europas största glaciär (Jostedalsbreen) ligger Jølster. Läget gör området väldigt nederbördsrikt. Sommartid är det regnigt, men på vinter faller nederbörden oftast som snö. I den södra delen av Jölster ligger Haukedalen. Här finns flera fina toppar och de mest populära är Nesfjellet och Gjerlandsheia. Genom att kombinera dessa toppturer får du en fin travers som vi på Snösäker kallar Haukedalstraversen. Den innebär att du tar totalt 1300 höjdmeter uppför och får två fina moderata åk. Detta är ingen svår travers, bara en riktigt bra heldag i ett vackert fjällområde med stora chanser till fin snö.
Här kan du läsa mer om Haukedalstraversen.
Här kan du läsa mer om Jölster.
Är detta Skandinaviens hemligaste topptursområde?
Öster om Storfjorden i mellersta Norge ligger ett fjällområde som hamnat lite i skuggan av sina sturska grannar Romsdal och Sunnmöre. Även om fjällen här kanske inte är riktigt lika kaxiga, så går det att hitta riktigt mycket fin skidåkning och många läckra toppar. De flesta av toppturerna är lättillgängliga, men trots det gör järvspår och svävande örnar att en känsla av vildmark infinner sig. En resa Öster om Storfjorden känns som en resa bakåt i tiden – här finns inga flashiga resorts, den lilla liften är bara öppen på helgerna och här har du stor chans att ha berget för dig själv. Läs mer här.
PremiumPlus – medlemskapet för dig som vill ha extra allt
Medlemskapet PremiumPlus ger tillgång till material och rabatter på på Snösäker.se, inklusive våra 10 digitala guideböcker. Går du mycket på topptur och vill ha tillgång till mesta möjliga information inför ditt nästa skidäventyr, är PremiumPlus det givna valet.
Ny digital guidebok för Hemavan
Nu släpper vi en ny digital guidebok till Hemavan, som är den svenska skidort som har bäst möjligheter för smidiga toppturer. Guideboken (vi kallar dem e-förare här på Snösäker) innehåller beskrivningar till 18 toppturer runt Hemavan och Tärnaby. Vi har publicerat 10 guideböcker och du hittar alla här.
Guideboken för Hemavan kostar 189:-. Är du Premiummedlem kostar den för 119:.- Har du Medlemskapet PremiumPlus ingår den och alla andra digitala guideböcker.
7 tips för skidåkning i skogen
När det snöar är skidåkningen oftast bäst i skogen, eftersom träden ger skydd från vinden och kontrast. Några saker du ska tänka på innan du drar ut på skogsäventyr:
1. Åk med marginal
Skogsåkningen är riskfylld, så kör inte med gasen i botten.
2. Dela upp er i par
I skogen är det svårt att hålla ihop en stor grupp. Därför är det oftast bäst att ni delar upp er i par som åker inom hörhåll från varandra (helst även inom synhåll).
3. Kolla bilder på nätet
Genom att kolla på flygfoton över ditt åk på nätet kan du många gånger se var skogen är snällast. Sedan är det bara jämföra med din karta, memorera och köra.
4. Får du åka skidor i skogen?
I Skandinavien får man köra i princip överallt, men i Alperna och Nordamerika är det mer reglerat. Så kolla upp om du är välkommen om du vill undvika dryga böter.
5. Det kan gå laviner i skogen
Stora laviner börjar sällan i skogen, men alla träd och stenar gör att konsekvenserna kan bli stora även av små ras. Därför är det viktigt att ha lavinhjärnan påslagen även vid skogsåkning.
6. Fel dag för vattenskidor
Var försiktig i närheten av bäckar och bäckraviner. Även om det är vinter rinner det ofta vatten i bäckarna och ett fall i en bäckravin kan därför få tråkiga konsekvenser.
7. Packa rätt
Kör med lätt ryggsäck och lämna tjocka dunjackan och fikat nedanför berget. Dessa dagar är det ofta skönare att kan ni pausa i skydd nedanför berget än uppe vid trädgränsen.
Läs mer om skidåkning i skogen i Toppturskolan
På Snösäker hittar du beskrivningar till 585 toppturer
På Snösäker har vi samlat beskrivningar till 585 toppturer i 40 olika skidområden i Skandinavien. Alla med en matnyttig text som beskriver toppturen, förklaring av eventuella faror, en gps-karta med rutten inlagd och en tydlig (eller snygg) bild.
Hunddalen – charmig hytta och fina toppturer
Hunndalen ligger några mil sydost om Narvik, nära Riksgränsen. Området erbjuder en handfull riktigt fina toppar och du bor i den charmiga Hunddalshytta. Det är en mil att gå in från tågstationen i Katterat, så det är bäst att avsätta några dagar (minst) för ett besök i Hunddalen. Här på Snösäker hittar du beskrivningar till 4 toppturer runt Hunddalshytta. Läs mer här.
Dubbeltoppen – soft topp i pampiga Ahkka
Ahkka är utan tvekan ett av landets bästa topptursområden. Grannen söderut – Sarek – är vassare, men det kräver en mindre expedition för att nå den bästa skidåkningen. Satsar man på Ahkka kan man ta bussen till Ritsem och sedan gå över sjön Ahkkajaure (det går även bandvagn) till Akkastugan. Sydost om stugan ligger ett riktigt bra koncentrat av högklassiga toppturer, bland annat Dubbeltoppen, som har snäll (och fin) skidåkning.
Sugen på topptur? Vi lär dig allt!
Om du är sugen på att testa toppturer, eller är mer erfaren och vill lära mer, ska du kolla in Toppturskolan. Här lär du dig allt du behöver veta: om prylar, säkerhet och hur du planerar och genomför en topptur. Toppturskolan innehåller 50 delar.
Besshöe – första toppen på Högruta
Besshöe är första toppen på Högruta, som är en fem dagar lång skidtur genom Skandinaviens coolaste fjällmassiv – Jotunheimen. Har man tur med vädret innebär Högruta många toppar, fina åk och läckra glaciärer. Man bor i bemannade stugor, så man kan gå med lätt packning.
Här kan du läsa mer om Högruta.
Vill du hellre göra dagsturer i Jotunheimen ska du kolla in våra beskrivningar till 44 toppturer i området.
Snösäker hjälper dig att hitta bra och säker snö
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Navet i vår kommunikation är sajten Snösäker.se, där du kan du läsa beskrivningar till 585 toppturer i Skandinavien och lära dig mer med hjälp av de digitala kurserna Toppturskolan, Lavinskolan och Snöjägaren. De har lite olika infallsvinkel, men alla tre syftar till att du ska maxa dina skidagar med bra och säker snö.
Vi pysslar även med analog kommunikation. Vi föreläser en del och så har vi skrivit två böcker: Snösäker – 11 steg mot bättre, roligare och säkrare offpist samt Toppturer i Norge.
För att kunna ta del av materialet på Snösäker.se behöver du vara medlem. Läs mer om våra olika medlemskap längre ner på sidan.