Mycket snö och folktomt i hemligt område  

Vill du ha fjällen för dig dig själv ska du spana in det topptursområde vi på Snösäker kallar Öster om Storfjorden. Det ligger mellan storfräsarna Sunnmöre och Romsdal i mellersta Norge. Läget mellan havet och de höga topparna runt Trollveggen gör att det snöar mycket. Men inte nog med att det finns mycket snö, här finns även många fina skidfjäll. Här är fjällen inte lika klippiga och branta som i de väldsberömda grannarna, så de är perfekta för toppturer. Bergen ligger tätt här, så med lite fantasi kan du länka ihop dem till fina traverser, som exempelvis på Geitabottstinden. Trots allt detta verkar få skidåkare besöka området och det är betydligt färre besökare här än i Romsdal och Sunnmöre.

Auskjeret ger stora ytor och många svängar. Och så kan man åka lift en bit.

Möjlighet att åka lift
Den lokala liftanläggning Arena Överöye har 400 höjdmeter. Precis vid toppstationen börjar toppturen till Auskjeret, som har en total fallhöjd på 950 höjdmeter. Är liften öppen (störst chans är på lov och helger) kan du alltså lifta med den de 400 första höjdmeterna. Trots närheten till skidområdet brukar det finnas mycket ospårad snö – här är ytorna stora och skidåkarna som sagt få.
Har ni tillgång till två bilar (eller kan tänka er att sätta på hudarna två gånger) ska ni spana in fjällets sydsida, som ger ett lång och jämnbrant åk.

Få skidåkare, en fjord och böljande skidfjäll = det mesta man behöver..

Bo i Stranda eller på übercoolt hotell
Genom att bo i Stranda eller Valldal har ni nära till skidåkningen, men även butiker och restauranger. Fördelen med att bo i Stranda är att man även har tillgång till Strandafjellet Skisenter, som har bra fallhljd och riktigt fin offpist. Men det kräver att man tar färjan över fjorden. Det är bökigare att ta sig till Valldal, men väl på plats har du allt du behöver. Här ligger bland annat det übercoola hotellet Juvet.

Här kan du läsa mer om toppturerna Öster om Storfjorden.
Här kan du kolla in toppturen till Auskjeret.

 

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker och föreläsningar. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Snöjägaren. På Snösäker finns två olika medlemskap Premium  och Premium+
Vi har även skrivit boken Toppturer i Norge. Kolla in den här.