ClosePlease login
Hurrungane är ett stort och mäktigt bergsmassiv.
Det alpina Hurrungane tonar upp sig vid horisonten bakom topparna i Leirdalen.

Det finns ingen plats i Skandinavien där du så enkelt når så branta och alpina berg som i Hurrungane. Den helårsöppna vägen upp till fjällstationen Turtagrö ger möjlighet att gå på topptur bara det finns snö. Bäst är skidåkningen på våren, men har du svårt att hålla tassarna från någon av 2000-meterstopparna på jullovet är det bara att åka hit. Skidorna tar du på vid kofångaren – oavsett om det är december eller juni.

Bergen
Här är många av topparna vassa och branta. Dessutom finns det en del glaciärer. Men du behöver inte vara alpinist för att njuta i Hurrungane. Normalvägarna på toppar som Nordre Dyrhaugstind, Lauvnostind och Steindalsnosi är varken speciellt branta eller har glaciärer. Men ska du maxa ett besök i Hurrungane är det helt klart en fördel att ha koll på glaciärer och klättring.

Lift
Nej

Klimat och väder
Vädret i Hurrungane är lynnigt. Från de höga topparna är det relativt kort fågelvägen ner till Sognefjorden. Det innebär mer moln och nederbörd än längre österut i Jotunheimen.

Utgångspunkt
Turtagrö är den naturliga utgångspunkten. Vintertid är det bara möjligt att nå fjällstationen västerifrån, från Sogndalshållet. När Sognefjellsvägen öppnar runt Valborg är det snabbast att köra via Lom.

Bo
Eftersom du kan göra stoppsladd 50 meter från vid ölkranen på Turtagrö är det ett svårslaget alternativ. Här kan ni bo med hotellstandard, enklare i den så kallade Schweitzervillan eller så tältar ni. Mot en ganska låg avgift kan tältare utnyttja många av hotellets faciliteter.
Det går även att bo vid Sognefjorden i Skjolden. Så fort vägen över Sognefjellet är öppen kan ni bo i någon av byarna mellan Lom och Turtagrö.

Transport
Bil är ett måste för att ta sig till Turtagrö. Men väl på plats klarar du dig utan. Snabbaste vägen går via Lom, men den öppnar först runt Valborg. Tidigare på säsongen får ni köra till Sogndal och sedan fortsätta österut längs Sognefjorden.

Guidebok
Skiturar i Sogn, Fri Flyt Forlag

Karta
Höyfjällskart Jotunheimen: Hurrungane 1:25 000 från Calazo

Bergsguide
Norgesguiderna har turer och kurser i området.

Alla topptursområden


Topptursbeskrivningar Hurrungane


Fanaråken

Hurrungane
Medel
700 höjdmeter
Nord
Premium

Fanaråken och Steindalsnosi, travers

Hurrungane
Medel
1650 höjdmeter
Syd och sydväst
Premium

Fanaråken, från sydväst

Hurrungane
Medel
1180 höjdmeter
Sydväst
Premium

Gjertvasstind

Hurrungane
Svår
1450 höjdmeter
Nord
Premium

Lauvnostind

Hurrungane
Medel
950 höjdmeter
Nord
Gratis

Nordre Dyrhaugstind

Hurrungane
Medel
1200 höjdmeter
Nord
Gratis

Steindalsnosi från väst

Hurrungane
Medel
750 höjdmeter
Väst
Premium

Steindalsnosi, från norr

Hurrungane
Medel
600 höjdmeter
Nord
Gratis

Steindalsnosi, från syd

Hurrungane
Medel
1140 höjdmeter
Syd
Premium

Store Ringstind

Hurrungane
Svår
1100 höjdmeter
Öst och nord
Premium

Store Soleibotntind

Hurrungane
Medel
860 höjdmeter
Väst och nordväst
Premium