Precis norr om världens näst längsta fjord, Sognefjorden, ligger offpistmekkat Sogndal. Hundratals toppturer, skogsåkning i världsklass och närheten till Jostedalen och Hurrungane gör Sogndal till en riktigt bra destination för skidåkare som gillar livet utanför pisterna. Liftsystemet är ganska litet, men med ett par stighudar får du smidig tillgång till mycket riktigt fin skidåkning.

⊕ Här hittar du information om allt från boende och klimat till transport och liftsystemet

Var
Sogndal ligger intryckt mellan Sognefjorden och den mäktiga glaciären Jostedalsbreen. Området ligger nordost om Bergen i mellersta Norge. Huvudort är Sogndalsfjøra, som har högskola, galleria och en enorm inomhusklättervägg.

Bergen
Bergen i Sogndal är pampiga och på många ställen stupar de rakt ner i fjorden.

Fallhöjd
540 höjdmeter

Liftar
Hodlekve ligger i Sogndalsdalen. Fallhöjden är inte stor, men de 4 liftarna är smart dragna och ger tillgång till 8 nedfarter och stora offpistytor. Liftsystemet är bara öppet på veckorna under högsäsong, annars är du hänvisad till kvällar och helger.

Toppturer
Sogndal är ett av Skandinaviens absolut bästa områden för toppturer. På Snösäker har vi beskrivningar till 25 toppturer runt Sogndal. Det är också nära till Jostedalen, där vi har beskrivningar till 19 toppturer.

Bo
I Sogndal finns ett bra utbud på boende. Är du sugen på hotell har Quality Hotel Sogndal allt du behöver.  Loftesnes hytter är populära bland skidåkare och ligger precis vid havet, men ändå nära byn. Vill du ha seriöst skidåkarhäng ska du kolla in Uteplassen i Sogndalsdalen eller Sogndal Lodge nere i byn.

Klimat och väder
Närheten till Atlanten påverkar klimatet mycket. Det ger milda temperaturer och stora nederbördsmängder. Men det är mer än 100 kilometer ut till havet och det gör risken för regn på vintern mindre än i exempelvis Sunnmøre.

Transport
Även om Sogndal ligger långt från det mesta är kommunikationerna goda. Området har bra bussförbindelser med både Oslo och Bergen. Tar du bilen får du räkna med 5-6 timmar från Oslo, inklusive färjan över fjorden.

Karta
10055 Sogndal i Norge-serien från Nordeca.


Roligt att du vill hitta rätt i offpisten. Vill du ha all information om våra offpiståk med digital karta och beskrivningar behöver du bli medlem på Snösäker. Bli medlem här! Vill du se hur en Offpistguide ser ut? Kolla in här.