Här åker du skidor i maj

Det är fortfarande mycket snö i fjällen, så i år ser förutsättningarna för skidåkning i maj riktigt bra ut – både i Sverige och Norge. Mätstationen i Katterjåkk vid Riksgränsen rapporterar om ett snödjup på 112 centimeter och i Kittelfjäll är det över 120. I Norge har våren kommit en bit nära kusten och i de lägst belägna fjällen, men åker du en bit inåt land och upp på höjd är snöläget mycket bra. Så bra att man fortfarande inte lyckats skotta fram vissa av de vinterstängda vägarna.
En annan bra förutsättning för skidåkning i maj i år är att det går lätt att få till en långhelg. Många är redan lediga på Valborg, så plockar du ut semester 29/4 är du ledig i fem dagar. Årets tidiga påsk gör att Kristi himmelsfärd infaller redan den 9:e maj.
Nedan tipsar vi om 7 destinationer där du kommer att kunna åka skidor länge än. Och så berättar vi om turerna du ska göra när du väl är på plats. Men först några generella rekommendationer för skidåkning i maj.

Tuffingen Bitihorn och väg 51 över Valdresflya.

Bra med vägar som går högt
Innan ni bestämmer destination är det viktigt att ha koll på hur högt vägarna går. I maj har snögränsen, även på snörika destinationer, börjat klättra upp på fjällsidorna. Vill du inte klättra i björkskog eller svettas längs traktorstigar ska du spana efter bilvägar som går en bit upp på fjället.

Kolla efter nordvända åk
En annan sak som ni bör kolla upp är att det finns åk på er destination som vetter åt norr, nordväst eller nordost. Ska du hitta kallsnö i maj ska du leta på dessa sidor. Alla 625 toppturer på Snösäker har det primära väderstrecket angett i sin turbeskrivning, så det är bara att kolla runt här.
Nedan följer några destinationer som lämpar sig fint för toppturer i maj. För att kunna läsa beskrivningarna till vissa av turerna krävs ett medlemskap på Snösäker. Bli medlem här.

1. Hurrungane – stoppsladd vid kofångaren
I månadsskiftet april/maj brukar vägen (Rv 55) förbi Krossbu och västerut mot Turtagrö öppna. Då får ni smidig tillgång till många fina turer, som Fanaråken, Steindalsnosi och Store Smörstabbtind. I maj brukar även vägen mellan Turtagrö och Övre Årdal öppna. På så sätt blir anmarscherna till Lauvnostind, Store Ringstind och Store Soleibotntind smidigare.

Stöddiga (men lättillgängliga) toppar i Hurrungane.

Bli medlem och få tillgång till artikeln.

Redan medlem? Logga in nedan eller här.

Som medlem på Snösäker får du tillgång till massa artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även hundratals beskrivningar till Skandinaviens bästa toppturer och offpiståk, men också de digitala kurserna Lavinskolan, Topptursskolan och Snöjägaren.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt så behöver du betala för ytterligare ett år här!

Pris: 229:-/år

Bli medlem här.