Är april årets bästa månad för skidåkning?

ClosePlease login

April är månaden då många ställer undan skidorna för året, men det är nu du kan få årets bästa skidåkning. Här 6 anledningar som gör april till en riktigt bra månad för skidäventyr.
Lär dig mer om vårskidåkning.

Trots närheten till havet kan du hitta kalllsnö i Sunnmöre i april. Och i maj, då denna bild är tagen.

1. Det går fortfarande att hitta lössnö
Temperaturen sjunker med två grader på 300 höjdmeter, så regn i dalen kan innebära kallsnö på höjd.  Tricket är att välja en destination där du enkelt når högt med bil, som Stryn, Aurland-Flåm, Beitostölen, Narvik, Hemsedal och Jotunheimen. Om du rör dig en bit från fjordarna funkar detta även i Romsdal, Sunnmöre Väst och Sunnmöre Öst.
Störst chans att hitta kallsnö har du på skuggiga åk som helt eller delvis ligger vända åt norr.

Långa dagar ger många chanser till äventyr.

2. Dagarna är längre
En av de stora fördelarna i april är de långa dagarna. Det ger tid för riktigt långa äventyr, men också fler möjligheter till bra väder. Är prognosen dålig för förmiddagen är det bara att ta långfrukost. Och är den dålig för eftermiddagen är det bara att ta lång after ski.

När snön blir säkrare är det dags för de stora äventyren.

3. Snön är säkrare
Många gånger är snötäcket stabilare på våren. Det beror på att snön har hunnit sätta sig efter vinterns stora snöfall. Ofta har snötäcket även blivit tinat för att sedan frysa ihop igen, vilket gjort att farliga lager förhoppningsvis har försvunnit. De stora riskerna på våren är många gånger att något ovanför dig smälter loss eller att snön blir för varm. 5-10 centimeter slask uppe på skaren är ofta inga problem, men blir det mer än så är det dags att dra sig hemåt. Läs mer om vårskidåkningens risker här.

Vill du vara ensam på fjället är det tiden efter påsk som gäller.

4. Du får ha skidåkningen för dig själv
Efter påsk infinner sig en skön lunk i fjällen. Borta är vinterns puderhets och konkurrensen om snön minskar. De flesta skidåkare som är kvar i fjällen denna tid av året verkar ägna sig åt bartömningar och att gräva solgropar, så chansen att du är ensam på din topp är stor.

Ski-in till takboxen brukar uppskattas av de flesta, även på våren.

5. Vägarna upp på fjället skottas fram
En av vårens absolut största fördelar är att vägarna som går upp till fäbodar och över fjällplatåer skottas fram och öppnar. Det ökar tillgängligheten till många toppturer och på många ställen kan du glida hela vägen ner till bilen. Det gör det smidigare att åka skidor i områden som Hurrungane, Beitostölen och Jotunheimen.

Skönt ställe en eftermiddag i april, men betydligt barskare i februari.

6. Du kan dricka kaffe och öl med stil
Med lite tur får du gött väder både på toppen och på afterskin. Det gör att du kan sitta ner i den värmande vårsolen och ta din toppfika eller afterski-öl utan att frysa rumpan av dig.

I Toppturskolan kan du lära dig mer om vårskidåkning.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker och föreläsningar. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Snöjägaren. På Snösäker finns två olika medlemskap Premium  och Premium+
Vi har även skrivit boken Toppturer i Norge. Kolla in den här.