Kristoffer Frenkel på väg ner från ett av Kittelfjälls mest populära fjäll - Borkafjället.
Kristoffer Frenkel på väg ner från ett av Kittelfjälls mest populära fjäll – Borkafjället.

Kittelfjäll ligger i Vilhelmina kommun, Södra Lappland cirka sex mil från den norska gränsen. Skidorten Kittelfjälls signum är raviner och offpist. Här finns flera toppar med kort anmarsch och bra fallhöjd nära bilväg. Legendaren Bengt-Erik Grahn, som var nära att ändra den alpina historien i Chile 1966, är bördig från orten.

Bergen
I söder tornar det mäktiga Borkafjället, hemvist för Bergakungen. Efter det följer Risfjället med lockande namn som Trollskalet och Offerskalet och för de som inte drar sig för långa anmarcher följer sedan det långsträckta Marsfjällsmasivet, vars högsta punkt 1590 är  möh. De östra delarna av Marsfjällen är högalpina med gamla glaciärnischer och ordentliga branter, dessutom är de sällan besökta. I väster ligger det effektiva och vackra Dauna följt av Geimse. I nordost ligger Södra och Norra Gardfjällen där Klippfjället och Grönfjället hör till de mer framträdande topparna. Fallhöjder med upp till drygt 800 meter kan nås i området. Skulle snön visa sig från sin sämre sida ståtar området dessutom med en stor mängd isfall för den som gillar isklättring.

Lift
Kittelfjäll är en udda skidort där den mesta åkningen sker i naturliga raviner och upphugna rågångar. Fallhöjden från lift mäter 420 meter. Bara fyra nedfarter pistas vilket gör att mången puderräv samlas i dalgången. Ravinerna, skogen och rågångarna gör att flatjuset icke gör sig besvär. Även om det inte snöat på ett tag fungerar ravinerna som naturliga snösammlare när det blåser. Beakta dock lavinfaran och respektera anläggningens skyltning. Kittelfjäll stoltserar med Sveriges kanske mest kreativa liftburna åkning!

Klimat och väder
Kittelfjäll ligger i den östra delen av fjällkedjan. Vilket gör att det riktigt stora dumpen kommer från öster. Håll koll på ostliga lågtryck, då faller stora mängder lätt och torr snö. Kommer lågtrycket från nordväst, förvänta dig storm. Vid sådana tillfällen kan det vara klokt att åka västerut och finna upp till dubbla snömängden vid gränsfjällen.

Utgångspunkt
Kittelfjäll är den givna utgångspunkten då det är nära till liftåkningen och de flesta turerna . Även Grönfjäll kan vara ett alternativ om det är turer runt Klippfjället och Grönfjället som står på agendan.

Bo
Det finns två hotell ett i Kittelfjäll och det mysiga och familjära Hotell Granen . Det finns mängder av stugboende i Kittelfjäll, Henriksfjäll och Grönfjäll.

Transport
De flesta som reser till området kommer med egen bil. Det går även skidbussar från Stockholm och Umeå över veckosluten. Den som väljer att flyga landar i Vilhelmina och tar hyrbil de sista 12 milen.

Guidebok
Svenska Toppturer. Utgiven på Calazo förlag.

Karta
Outdoorkartan Börgefjell, Kittelfjäll, Fatmomakke 1:75000

Guide
Stefan Lundin, fjälledare, skid- och heliskiguide. Mer info finns på Kittelfjäll Adventure.

Alla topptursområden


Topptursbeskrivningar Kittelfjäll


Borkafjället ner sydsidan

Kittelfjäll
Medel
796 höjdmeter
Premium

Borkafjället via normalvägen

Kittelfjäll
Medel
796 höjdmeter
Premium

Daune

Kittelfjäll
Medel
733 höjdmeter
Premium

Giemsie

Kittelfjäll
Medel
811 höjdmeter
Gratis

Klippfjället

Kittelfjäll
Medel
600/722 höjdmeter
Gratis

Norgesvängen

Kittelfjäll
Lätt
60 höjdmeter upp, 350 höjdmeter ner
Gratis

Risfjället från nordväst

Kittelfjäll
Lätt
627 höjdmeter
Gratis

Sadeln på Kittelfjället

Kittelfjäll
Lätt
200 höjdmeter upp, 560 höjdmeter ner
Gratis