Hemsedal är den norska skidort som känns mest internationell - hotellen är stora, ölen dyr och bilarna vräkiga. Men för många svenskar i den södra delen av landet är Hemsedal är den skidort med bra åkning som ligger närmast. Liftsystemet är modernt och här hittar du några pister som är riktigt bra. Hemsedal har väldigt bra möjligheter om du under samma resa vill kombinera toppturer med pist, längd och isklättring. Närheten till Oslo gör att de flesta besökarna kommer på helgerna, så på veckorna kan det vara skönt tomt.

⊕ Här hittar du information om allt från boende och klimat till transport och liftsystemet

Var
Hemsedal ligger cirka 20 mil nordväst om Oslo.

Bergen
Fjällen i Hemsedal är ganska runda och påminner mycket om de svenska.

Fallhöjd
810 höjdmeter

Liftar
Hemsedal Skisenter är ett av Norges största skidområden. Det har 20 liftar och 48 pister

Toppturer

Det finns ett gäng toppar runt Hemsedal som är väl värda ett besök. På Snösäker har vi beskrivningar till 16 av dem. Läs mer här.

Bo
Här finns mycket att välja bland, från campingstugor utan vatten till lyxhotell. Hemsedal.com har det bästa utbudet av boenden och det funkar bra att boka online.

Klimat och väder
I motsats till många av de andra norska topptursdestinationerna är Hemsedals klimat ganska kontinentalt. Det innebär kalla vintrar och relativt lite nederbörd.

Transport
Hemsedal ligger 20 mil nordväst om Oslo. Det går flera bussar om dagen från Gallerian vid Oslo Central. Med bil får du räkna med att det tar 3 timmar att köra upp från Oslo. Men det är inte ovanligt med köer norrut på fredagseftermiddagar och söderut efter att liftarna stängt på söndagar. Då tar resan längre tid.

Karta
Hemsedal Nord Turkart 1:50000

Bergsguide
Fjellsentralen erbjuder kurser och turer i området.


Roligt att du vill hitta rätt i offpisten. Vill du ha all information om våra offpiståk med digital karta och beskrivningar behöver du bli medlem på Snösäker. Bli medlem här! Vill du se hur en Offpistguide ser ut? Kolla in här.