Abisko kallas lite skämtsamt för Sveriges La Grave. En lift. Ett berg. Fallhöjden ligger på 500 meter och det finns inga pistade nerfarter. Det är offpist som gäller. Skidåkningen sker i två zoner. Antingen inom skidområdet, eller utanför skidområdet. Inom skidområdet arbetar patrullörerna med att göra skidåkningen så säker som möjligt och skidområdet öppnar inte om det inte är en etta på lavinskalan. Skidåkningen innehåller ofta branta passager på ett eller annat sätt.

⊕ Här hittar du information om allt från boende och klimat till transport och liftsystemet

Var
Abisko ligger i norra delen av Sverige cirka 95 kilometer väster om Kiruna.

Bergen
Berget runt Abisko är vackra, relativt runda och mjuka. Skidåkningen sker på berget Nuolja.

Fallhöjd
500 höjdmeter

Liftar
Liftsystemet består av en gammal och långsam sittlift. Det finns en nedfart som är markerad med käppar. Ingen nedfart är pistad.

Toppturer
Det finns ett antal toppturer på Nuolja. Läs mer om toppturer i området här. För att få tillgång till alla toppturer i området krävs en digital guidebok. Den kan du kolla in här.

Bo
STF Abisko Fjällstation

Klimat och väder
Till skillnad från de närliggande skidområdena Björkliden och Riksgränsen får Abisko sin nederbörd österifrån, och inte västerifrån. Det är även soligare här jämfört med de andra två. Här är det en årsnederbörd på cirka 300mm per år. Ett av de nederbördsfattigaste områdena i Sverige faktiskt.

Transport
Tåg söderifrån till Abisko. Flyg till Kiruna och vidare med tåg, buss eller hyrbil.

Karta
Kebnekaise, Abisko och Riksgränsen 1:50000. Calazo Förlag.

Bergsguide
Lokala bergsguiden Christian Edelstam. Han har jobbat många år på Nuolja innan han blev UIAGM bergsguide, vilket han jobbar som nu.


Roligt att du vill hitta rätt i offpisten. Vill du ha all information om våra offpiståk med digital karta och beskrivningar behöver du bli medlem på Snösäker. Bli medlem här! Vill du se hur en Offpistguide ser ut? Kolla in här.