Jotunheimen haute route, eller Høgruta som den också kallas, är en 5 dagars skidtur som går från Gjendesheim i öst till Krossbu i väst genom mäktiga Jotunheimen. Längs vägen bestigs många 2000 meters toppar och på nätterna bor man i fina stugor. Det finns många varianter, och här presenteras en av dem.

Bergen
Bergen i Jotunheimen är bland det mest alpina du kan hitta i Skandinavien. Här finns stora glaciärer, här trängs 2000-meterstopparna och här ligger Norges högsta fjäll – Galdhöpiggen. Områdets alpina karaktär gör att du behöver ha koll på glaciärfärdsel för att nå vissa av topparna på ett säkert sätt.

Lift
Nej

Klimat och väder
Eftersom området är såpass stort skiftar vädret mycket. Längst i väst, kring Hurrungane, är vädret påverkat av närheten till Sognefjorden. Det ger mindre stabilt väder och mer nederbörd än i exempelvis Spiterstulen, som har ett mer kontinentalt klimat.

Utgångspunkt
Gjendesheim, cirka 35 mil från Oslo.

Bo
Stugorna presenteras i ordning, från öst till väst: Gjendesheim, Memerubu, Glitterheim, Spiterstulen, Leirvassbu och Krossbu.

Transport
Eftersom turen går från A till B krävs transport från målet tillbaka till starten. Det finns olika alternativ, taxi är ett av de.

Karta
Turkart Jotunheimen Vest och Jotunheimen Öst 1:50000

Alla topptursområden


Topptursbeskrivningar Jotunheimen haute route (Högruta)


 

Besshöe, ner åt sydväst

Jotunheimen
Medel
1258 höjdmeter
Öst
Premium

Bukkeholstindan

Jotunheimen
Svår
1240 höjdmeter
Väst och öst
Premium

Glittertind

Jotunheimen
Medel
970 höjdmeter
Väst och öst
Premium

Passet vid Sokse

Jotunheimen
Medel
600 höjdmeter upp, 1000 höjdmeter ner
Öst
Premium

Surtningssue

Jotunheimen
Svår
1370 höjdmeter
Öst
Premium