Strax öster om Sogndal ligger charmiga Sogn Skisenter. Här är det lite lugnare stämning än i grannanläggningen Hodlekve. Knappliften i Sogn är inte världens mest effektiva lift, men den är galet lång och skapar tillgång till stora offpistytor.

⊕ Här hittar du information om allt från boende och klimat till transport och liftsystemet

Var
Sogn skisenter ligger cirka två mil norr om Sogndal.

Bergen
Det som är karaktäristiskt med bergen i området är de två långa bergsryggar som går längs båda sidor av Jostedalen. Sogn Skisenter ligger i slutet av en av dem.

Fallhöjd
670 höjdmeter

Liftar
Sogn Skisenter har 4 liftar och 8 nedfarter. Några av pisterna är dragna långt ut åt sidorna och det gör att du hittar massa lättillgänglig offpistterräng mellan backarna.

Toppturer
Området runt Sogndal är ett av Skandinaviens absolut bästa områden för toppturer. Sogn Skisenter ligger mitt emellan Jostedalen och Sogndal. På Snösäker har vi beskrivningar till 19 toppturer i Jostedal och 25 i Sogndal.

Bo
Du kan antingen bo öster om skidområdet, i Marifjöra eller Gaupne. Gaupne ligger vid fjorden har butiker och simhall. Sogndal är större och har både hotell och hytteuthyrning. Är du sugen på hotell har Quality Hotel Sogndal allt du behöver.  Loftesnes hytter är populära bland skidåkare och ligger precis vid havet, men ändå nära byn. Vill du ha seriöst skidåkarhäng ska du kolla in Uteplassen i Sogndalsdalen eller Sogndal Lodge nere i byn.

Klimat och väder
Närheten till Atlanten påverkar klimatet mycket. Det ger milda temperaturer och stora nederbördsmängder. Men det är mer än 100 kilometer ut till havet och det gör risken för regn på vintern mindre än i exempelvis Sunnmøre.
Sogndal ligger i ett område där det är tätt mellan klimatzonerna. Det gör att det kan vara bättre väder i Sogn Skisenter än i Hodlekve.

Transport
Till Sogndal är kommunikationerna med buss goda, men den sista biten upp till Sogn Skisenter är de sämre. Så egen bil är nästan ett måste. Tar du bilen får du räkna med 5-6 timmar från Oslo, inklusive färjan över fjorden.

Karta
10055 Sogndal i Norge-serien från Nordeca.


Roligt att du vill hitta rätt i offpisten. Vill du ha all information om våra offpiståk med digital karta och beskrivningar behöver du bli medlem på Snösäker. Bli medlem här! Vill du se hur en Offpistguide ser ut? Kolla in här.