ClosePlease login

Nationalparken Sarek kallas ofta för ”Europas sista vildmark”. Det är förståeligt. Inne i Sarek finns inga vägar, inga bilar och inga människor. Sova gör man i tält och behöver man hjälp så bör man ha med en satellittelefon. Inne i Sarek måste man kunna klara sig helt på egen hand. 1996 blev Sarek som en del av Laponia utnämnt till världsarv av UNESCO och här finns sex av Sveriges 13 högsta toppar.

Var
Cirka 20 mil väster om Gällivare i nordöstra delen av Sverige.

Bergen
Här finns sex av Sveriges 13 högsta toppar, där Sareks högsta berg heter Sarektjåhkka (2089 möh). Berget kan även stoltsera med att vara landets tredje högsta topp. Utöver det finns det 100-tals med andra toppar och minst lika många skidåk. Mellan bergen finns det mängder med dalar och ännu fler glaciärer. Sarek är en dröm för bergsälskare.

Lift
I Sarek finns inga liftsystem.

Klimat och väder
Sarek bjuder på mycket väder med möjligheten till höga vindhastigheter, stora nederbördsmängder och kalla temperaturer. Som ett exempel blåste det uppskattningsvis över 50 m/s på Bårddetjåhkkå (benämns även som Pårtetjåkka) i februari 1917. Man är inte helt säker på vindhastigheten då vindmätaren blåste sönder. Det gäller med andra ord att vara rejält förbered på alla typer av väder vid en resa till Sarek.

Boende
Inne i Sarek är det tält som gäller. Men det finns boenden precis utanför nationalparksgränsen. STF har boenden i Ritsen, Stora Sjöfallet, Saltaluokta och Kvikkjokk. På de turer vi beskriver här har vi satt upp våra tält antingen nära samevistet Pårek i söder eller nära Pielastugan i de centrala delarna av Sarek.

Transport
Det är enkelt att ta sig mot Sarek kollektivt. Tåget stannar i Gällivare och vidare transport sker med buss.

Karta
Sarek nationalpark, Calazo förlag, 1:50 000.

Alla topptursområden


Topptursbeskrivningar Sarek


Bårddetjåhkkå

Sarek
Lätt
1200 höjdmeter
Syd
Premium

Bårddetjåhkkå, ner i rännorna

Sarek
Medel
1200 höjdmeter
Syd
Premium

Boarektjåhkkå, ner i grytan

Sarek
Medel
1200 höjdmeter
Syd
Premium

Sarvatjåhkka förtopp

Sarek
Medel
920 höjdmeter
Syd
Premium

Sarvatjåhkka, ner via västsidan

Sarek
Medel
920 höjdmeter
Väst
Premium

Stuor Jiertta

Sarek
Medel
580 höjdmeter
Sydöst
Premium