ClosePlease login
_mg_2650
Sista stegen längs toppkratern innan toppen av Mt Beerenberg, Jan Mayens högsta punkt på 2277 möh.

Mitt i Nordatlanten mellan Grönland, Island, Svalbard och Norge ligger den lilla norska vulkanön Jan Mayen. Ön är obebodd förutom ett dussintals forskare och enda sättet att komma hit som turist är via båt. Kommer ni upp till toppen av Jan Mayens högsta punkt blir ni belönade med Skandinaviens längsta åk sett till fallhöjd, hela 2277 meter.

Till Jan Mayen bildspecial

Bergen
Jan Mayen är en vulkanö med norges enda aktiva vulkan – Beerenberg. Detta är världens nordligaste aktiva vulkan över havsnivå och hade senast utbrott 1985. Ön delas upp i två delar; nordön och sydön med dess namn Nord-Jan och Syd-Jan. Dessa två delar skiljer sig åt då sydön är lägre, är utan glaciärer och med högsta toppen, Rudolftoppen, på 769 möh. Nord-Jan är till största del glaciär och här ligger även vulkanen Beerenberg med sina 2277 möh.

Lift
Här finns inga liftar

Klimat och väder
Klimatet på Jan Mayen är arktiskt-maritimt med realtivt milda vintrar (snitt i mars är runt -6C) och kalla somrar (snitt i augusti är runt +5C). Ön bjuder sällan på klart väder och toppen av Beerenberg är ofta inbäddad i moln. Nederbördssnittet ligger på 700 mm/år.

Utgångspunkt
Stasjonsbukta som ligger längs Jan Mayens västkust.

Bo
Tält.

Transport 
Det isländska båten Aurora Arktika seglar från Isafjordus (Islands nordkust) till Jan Mayen. Det är en cirka 3 dygn lång seglats, en väg.

Guidebok
Finns ingen.

Bergsguide
Aurora Arktika

Alla topptursområden


Topptursbeskrivningar Jan Mayen


Beerenberg

Jan Mayen
Svår
2277 höjdmeter
Sydväst
Premium

Danielssenkrateret

Jan Mayen
Medel
250 höjdmeter
Nordöst
Premium