Quiz – vad kan du egentligen om laviner, berg och topptur?

ClosePlease login

Snösäker älskar kunskap så nu tänker vi kolla vad du kan om laviner, toppturer, berg och klimatsmart skidåkning. Fyll i ditt namn och din mejladress och utmana dig själv med Snösäkerquizzets 16 snabba frågor!

Namn Mejladress

År 2018 fick Sverige en ny högsta punkt. Kebnekaises sydtopp är nu lägre än dess nordtopp. Ungefär hur många centimeter lägre var sydtoppen vid mätningarna under sommaren 2018?

Vilka två påståenden minskar riskerna i lavinterräng?

Norska Hurrungane är Skandinaviens mest alpina bergsmassiv. Men vad heter det coola hotellet som ligger precis nedanför?

Du ska alltid ha en transceiver vid toppturer och offpist. Vid en eventuell lavinolycka kan du då både bli hittad och/eller hitta en eller flera begravda kompisar. Det är viktigt att ha en relativt ny transceiver med tre antenner för att...

När du går på topptur kan det vara bra att ha ett par skarjärn i ryggsäcken. Men vad är skarjärn?

Snö, snö, snö. Kan man få för mycket snö? Men hur mycket snö faller det egentligen om snöfallet enligt SMHI benämns som kraftigt/ymnigt?

Vilket svenskt topptur har den högsta fallhöjden.

Norges högsta berg heter Galdhöpiggen och når 2469 meter över havet. I vilket fjällområde ligger berget?

Enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Cryosphere kommer Alperna att förlora mycket av sin snö innan år 2100 om den globala uppvärmningen fortsätter som idag. Hur mycket beräknas försvinna de kommande 80 åren?

Skräckfilmen Kallt byte spelades in på en skandinavisk fjällstation. Vilken?

Vid vilken grad på den 5-gradiga lavinskalan sker flest lavinolyckor?

En lavinolycka kan liknas vid en dykolycka. Ni har 15 minuter på er att skapa fria luftvägar. En organiserad räddning är uppdelad i 4 faser - planering, sökning, sondning och grävning. Vilken av dessa faser är nästan alltid den mest tidskrävande?

Hur stora blir dina koldioxidutsläpp om du tar tåget t/r mellan Stockholm och Riksgränsen?

Abisko kallas lite skämtsamt för Sveriges La Grave. Mest för att det finns ett berg och en lift, ungefär som i La Grave. Vad heter berget som liften går upp på i Abisko?

En klinometer är ett verktyg för att…

Vad heter Norges sämsta skidåkare