Quiz – vad kan du egentligen om laviner, berg och topptur?

Kategori: Artiklar | 0

Snösäker älskar kunskap så nu tänker vi kolla vad du kan om laviner, toppturer, berg och klimatsmart skidåkning. Fyll i ditt namn och din mejladress och utmana dig själv med snösäkerquizzets 16 snabba frågor!

Namn Mejladress
Om ditt åk lutar under 30 grader, och du inte har något som är brantare än 30 grader över dig, så anses åket relativt lavinsäkert. Vid vilket lutning sker hela 70% av lavinerna utlösta av skidåkare?
Givet samma lutning så är ett populärt offpiståk som åks dagligen ofta mer lavinfarligt än ett offpiståk som åks sällan.
Vinden är lavinens skickligaste byggmästare. Vad är det vinden gör som potentiellt är så farligt?
När du är ute och åker skidor bör du hela tiden observera snön och omgivningen för att få signaler på lavinfaran. Vilket påstående beskriver inte lavinfara?
Norges största åk sett till fallhöjd är 2277 höjdmeter. Vad heter berget?
Under sommaren 2016 mättes Kebnekaises sydtopp till 2099 möh. De årliga mätningarna av toppen startades 1968. Vilken höjd nådde toppen av Kebnekaise då?
Snö, snö, snö. Kan man få för mycket snö? Men hur mycket snö faller det egentligen om snöfallet enligt SMHI benämns som kraftigt/ymnigt?
Klimatsmart skidåkning minskar CO2-utsläppen och gör resandet till ett större äventyr. Vilken av följande norska destinationer är endast möjlig att nå med tåg under vintern?
Enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Cryosphere kommer Alperna att förlora mycket av sin snö innan år 2100 om den globala uppvärmningen fortsätter som idag. Hur mycket beräknas försvinna de kommande 80 åren?
Vad ska du göra för att minska risken när du korsar en exponerad sluttning på din topptur?
Kan en lavin starta i skogen?
En lavinolycka kan liknas vid en dykolycka. Ni har 15 minuter på er att skapa fria luftvägar. En organiserad räddning är uppdelad i 4 faser - planering, sökning, sondning och grävning. Vilken av dessa faser är nästan alltid den mest tidskrävande?
Niseko i Japan är känt för rikliga snömängder och har i snitt mellan början av december och slutet av mars 491 mm nederbörd. Norska Myrkdalen är också känt för rikliga snömängder. Hur mycket nederbörd föll det i området mellan början av december och slutet av mars säsongen 16/17?
Det europeiska fastlandets största glaciär är Jostedalsbreen i Norge. I området finns det enormt mycket fina toppturer. Men hur djup är glaciären på sitt djupaste ställe?
Abisko kallas lite skämtsamt för Sveriges La Grave. Mest för att det finns ett berg och en lift, ungefär som i La Grave. Vad heter berget som liften går upp på i Abisko?
Vad heter den farligaste drycken i Göteborg?