Har Sogndal Skandinaviens bästa skidåkning?

 

Det är sällan man blir besviken när man åker till Sogndal och många anser att det är Skandinaviens bästa område om man vill kombinera offpist med topptur. Den stora fördelen med Sogndal är att du nästan alltid kan hitta bra skidåkning, oavsett väder. Och så finns det vägar åt flera håll, vilket gör att du snabbt kan röra dig över ett stort område. Bestämmer du dig för åka till Sogndal är det 6 saker du inte får missa:

Snö, ett fjäll och en fjord. Mycket mer behöver man inte.

1. Bessdalen
Bessdalen börjar nere vid havet längst in i Fjærlandsfjorden och viker sedan österut, in bland områdets största toppar. I Bessdalen hittar du några av Sogndals finaste toppturer, som SkredfjelletNyastölseggi och det läckra glaciäråket Frudalsbreen. Du når dalen från parkeringsplatsen vid Berge (vid Fjærlandstunneln), där det även finns en busshållplats.

Mellan havet och toppen av Melsnipa ligger 1540 höjdmeter skidåkning med fin lutning.

2. Melsnipa
Melsnipa ligger väster om Fjærlandsfjorden och här får du Sogndals bästa fallhöjd – hela 1540 höjdmeter. Det som är extra fint med Melsnipa är att mycket av denna fallhöjd är ovanför trädgränsen. Så här serveras ett sånt där skönt och långt åk som du bara trodde fanns i Alperna. Du börjar turen nere vid fjorden så räkna med en lång dag.

Stora ytor mellan Grånipa och Kambafjellet.

3. Grytan mellan Grånipa och Kambafjellet
Mellan topparna Grånipa och Kambafjellet ligger en tre kilometer bred gryta i perfekt lutning. Du når grytan från topparna Grånipa, Kambafjellet, Blåfjellet och 1387. Fallhöjderna varierar beroende på vilken topp du väljer att bestiga, men de längsta åken ger 950 fallhöjdsmeter. Åken är nord- eller nordostvända, så här ligger snön skyddad och länge.

Många fina linjer med gles skog finns i området.

4. Skogsskidåkningen
En av Sogndals absoluta styrkor är skogsskidåkningen. Så även när det snöar mycket i kan du få riktigt fin skidåkning. De finaste skogsåken får du från liften i Hodlekve, på Togga och på Svarteholten.

Hafslo erbjuder stora offpistytor.

5. Liftanläggningarna
Området kring Sogndal har två liftanläggningar: Sogn Skisenter (Hafslo) och Sogndal Skisenter (Hodlekve). I Hafslo är pisterna längre, men färre än de i Hodlekve. Vid snöfall har du i Hodlekve tillgång till fina skogsåk ner mot Riksveg 5.
I Hodlekve kan du även nå flera fina åk på baksidan (nordost) genom att ta liften till toppen och sedan fortsätta på stighudar. I Hafslo är det lite mer glesbefolkat, så här räcker snön längre.

Hurrungane är ett stort och mäktigt bergsmassiv i västra Jotunheimen.

6. Närheten till Jotunheimen
Det är en dryg timme i bil upp till Turtagrö, som ligger längst västerut i Jotunheimen. Här finns flera fina turer och många av topparna är högre än 2000 meter. Att pendla fram- och tillbaka till Jotunheimen över dagen är kanske inget du gör när dagarna är korta i januari, men längre fram på säsongen är det inga problem. Och med lite flyt har baren på Turtagrö Hotel hunnit öppna för säsongen.Härifrån har du utsikt över Hurrungane – de tuffaste bergen I Skandinavien.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker och föreläsningar. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan. På Snösäker finns två olika medlemskap
 Premium  och Premium+
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.