Häng med på Skandinaviens skönaste offpiståk

Det bästa sättet att avsluta dagen på Strandafjellet är att ta liften till toppen och sedan köra det klassiska offpiståket Alperitten ner mot fjorden och byn. Här är ytorna stora, snön ligger ofta djup, skogen är lättåkt och vyerna är galna. Det går att tråckla sig hela vägen ner till fjorden, men det naturliga är att kliva ur bindningarna vid bostadsområdet Langlo, dit det är 950 höjdmeter. Allt detta sammantaget gör Alperitten till Skandinaviens skönaste offpiståk.
Från toppen av liften Roalden håller du höjd norrut, för att sedan åka åt nordost (skiers left) mer mot byn. Här kör du på stora snöfält och en bred rygg, med pisten på höger sida.

Alperitten börjar 50 meter från avstigningen.

Lätt att undvika lavinterräng
För att undvika lavinterräng ska du hålla dig på ryggen, ner till cirka 700 meters höjd. Sedan är det dags att hålla lite mer norrut, ner mot bäcken Ekregrova. Innan du lämnar ryggen ska du ta sikte på en uthuggen gata ner genom skogen. Den kommer att föra dig ner genom skogen och vidare ut på några ängar som slutar vid Langlo.

Svårsmält vy från Blåfjellet.

Trimma offpisten med en topptur
Tar du med stighudarna kan du trimma Alperitten genom att bestiga det 1144 meter höga Blåfjellet. Då stannar du strax innan det är dags att köra ner i skogen, klistrar på hudarna och tar sikte på den runda toppen i nordväst. Här kommer du att hamna i sluttningar där du kan starta eller nås av laviner, men är du bra på navigation går det att undvika dessa. Från toppen har du inte bara utsikt över Stranda och fjorden, utan även mot några av Sunnmöres coolaste toppar. Med detta upplägg gör du 400 höjdmeter upp och 1400 ner. Det är skaplig ränta på insatt uppförskapital.

Bor du inte nere i Stranda behöver du ta sig upp till liftsystemet igen från Langlo. Det gör du antingen med taxi, buss eller någon snäll kompis som inte förstår grejen med skön offpist.

Läs mer om offpist i Stranda.
Kolla in vår digitala guidebok över området kring Stranda.
Läs mer om toppturer i området runt Stranda.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker och föreläsningar. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Snöjägaren. På Snösäker finns två olika medlemskap Premium  och Premium+
Vi har även skrivit boken Toppturer i Norge. Kolla in den här.