Vänligen logga in för att kunna lägga till favoriter Close

Instagram är bra, men ibland vill man berätta mer och kunna dela flera länkar. På denna sida hamnar du om du klickat på länken i vår bio. Här får du mer info om våra senaste inlägg på @snosaker1 (när vi känner att det behövs) och så berättar vi mer om vad Snösäker gör. Välkommen!

Stardalen – nytt område på Snösäker

Stardalen ligger mittemellan Stryn och Sogndal i mellersta Norge. Det är det 47:e fjällområde vi beskriver toppturerna i. Stardalen ligger precis vid den enorma glaciären Jostedalsbreen och glaciärerna präglar verkligen landskapet här. Men det finns ändå många åk som inte är speciellt komplexa.
Läs mer om toppturerna i Stardalen här.

Sov gott på toppen av Skandinaviens högsta fjäll

På toppen av Skåla i mellersta Norge ligger två säregna hus. Det ena ser ut att komma från Mumindalen, medan det andra –Skålabu – är mycket mer modernt, med spännande vinklar och stora panoramafönster. Du kan inte bo i muminhiuset, men i Skålabu sover du som en prins. Och på morgonen väntar Skandinaviens längsta åk, som slutar 1800 höjdmeter längre ner.
Läs mer om en natt på Skåla här.
Kolla in våra beskrivningar till 29 toppturer runt Stryn här.

PremiumPlus – medlemskapet för dig som vill ha extra allt

Medlemskapet PremiumPlus ger tillgång till material och rabatter på på Snösäker.se, inklusive våra 10 digitala guideböcker. Går du mycket på topptur och vill ha tillgång till mesta möjliga information inför ditt nästa skidäventyr, är PremiumPlus det givna valet.

Fler fjäll och isbjörnar än skidåkare på Svalbard

Gillar du äventyr bör du besöka Svalbard någon gång i livet. Som skidåkare har du tusentals toppar att välja bland och du är ofta ensam på ditt fjäll. På Svalbard är riskerna inte bara att trilla ner i en glaciärspricka eller dras med i en lavin. Här kan man även stöta på isbjörn, som ser människan som en naturlig rätt på menyn. Därför måste man vara beväpnad. Det gör att många turar med guide, men har du tidigare vapenerfarenhet kan du hyra ett gevär på plats. Här kan du läsa mer om skidåkning på Svalbard.

Hitta rätt på 660 toppturer

Under våra 30 år på topptur i skandinaviska fjäll har vi besökt 46 fjällområden för att åka skidor. Det har resulterat i många sköna äventyr, men även beskrivningar till 660 olika toppturer.
Kolla in våra 650 turbeskrivningar här.

Bli medlem på Snösäker – lär dig massa nytt

På Snösäker har vi två medlemskap: Premium och PremiumPlus. Som Premiummedlem får du tillgång till massa artiklar på sajten, hundratals beskrivningar till toppturer i Skandinavien och bra rabatter på våra övriga produkter (exempelvis våra digitala guideböcker). Dessutom får du 20% rabatt på kartor i förlaget Calazos webbshop. Här kan du läsa mer om medlemskapet Premium.

Äntligen är våren här!

Våren är vår (…) favoritårstid för skidåkning. Det finns ofta mycket snö och med lite flyt kan du hitta kallsnö på skuggsidorna. Men att åka skidor kräver en hel del kunskap för att det ska bli riktigt bra. Här kan du lära dig mer om vårskidåkning.

Bergsfjord – nytt område på Snösäker

Bergsfjord är det 46:e skandinaviska fjällområde där vi beskriver toppturer. Bergsfjord ligger nästan vid Nordkap, som är det europeiska fastlandets nordligaste punkt. Det nordliga läget i kombination med ett dramatiskt landskap och folktomma fjäll ger en skön vildmarkskänsla.
Här kan du läsa en artikel om Bergsfjord.
Här kan du läsa mer om toppturerna i Bergsfjord.

Så åker du skidor under norrskenet

För att kunna njuta av skidåkning under norrskenet krävs det en del planering. Bäst chanser till norrsken har du långt norrut, som i exempel Lyngen, Bergsfjord, Alta, Senja och Abisko/Björkliden/Riksgränsen.
Vi har samlat våra erfarenheter från skidåkning på natten i flera texter. Lär dig mer här:
5 tips om skidåkning på natten 
Så väljer du rätt pannlampa för skidåkningen
Så åker du skidor under norrskenet

 

Daltinden – långt åk på Lyngen

Daltinden i Lyngen är ett skönt åk som känns som att det aldrig tar slut. Från den 1533 meter höga toppen får du 1300 höjdmeter skidåkning och det mesta går i fallinjen.
Här kan du läsa mer om skidåkningen på Lyngen.

Snösäker hjälper dig att hitta bra och säker snö

Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Navet i vår kommunikation är sajten Snösäker.se, där du kan du läsa beskrivningar till 650 toppturer i Skandinavien och lära dig mer med hjälp av de digitala kurserna Toppturskolan och Snöjägaren. De har lite olika infallsvinkel, men de syftar till att du ska maxa dina skidagar med bra och säker snö.
Vi pysslar även med analog kommunikation. Vi skrivit två böcker: Snösäker – 11 steg mot bättre, roligare och säkrare offpist samt Toppturer i Norge.
För att kunna ta del av allt material på Snösäker.se behöver du vara medlem. Här kan du läsa mer om våra olika medlemskap.

Nu finns det 650 toppturer på Snösäker!

Den senaste uppdateringen av Snösäker innebär att vi nu har beskrivningar till 650 toppturer på 46 olika destinationer i Skandinavien.
Bergsfjord nordost om Lyngen i norra Norge är det 46:e fjällområde som vi på Snösäker kartlägger. Skidåkningen här påminner mycket om den i Lyngen, men med färre skidåkare än i den världsberömda grannen.
Här kan du läsa mer om våra 650 toppturer.
Här kan du läsa mer om Bergsfjord.

Snörika toppturer 4 mil från Åre

Skäckerfjällen ligger upptryckta mot den norska gränsen i ett av Sveriges mest nederbördsrika områden. Många har hört talas om området, men få verkar ha varit där. Detta trots att det är bara fyra mil till Åre.
På Snösäker hittar du beskrivningar till sex toppturer i Skäckerfjällen.
Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du planerar en resa till Skäckerfjällen.

Senja – som Lofoten var förr

Man brukar säga att Senja är som Lofoten var förr, innan ögruppen blev så poppis. På Senja får du liknande vyer som på Lofoten, men du träffar på färre skidåkare.
Vi har skrivit en digital guidebok för Senja. Den hittar du här.
Här kan du läsa mer om Senja.

Hemsedal – nära till mycket bra skidåkning

Att gå på topptur i Hemsedal är poppis och det är inte så konstigt. Här finns massa olika typer av toppturer, men alla har det gemensamt att de är lättillgängliga. Så tiden från att du slår igen takboxen till att du är på väg uppför ett trevligt fjäll är ofta kort. Samma sak gäller utför: du brukar kunna staka fram till parkeringen.
I vår digitala guidebok för Hemsedal hittar du beskrivningar till 24 toppturer i området.
Du hittar den här.

Därför ska du åka till Norges gömda dal

Precis söder om Europas längsta fjord – Sognefjorden – hittar du den gömda Jordalen. Hit tar du dig bara genom att ta en tunnel som under sin slingrande färd upp genom berget stiger 300 höjdmeter. Väl på plats i Jordalen finns det många fina toppturer på en liten yta. Skogen är ofta gles, så här kan du njuta fin skogsåkning. Och det kan du behöva – detta är ett av Europas snörikaste områden.
Läs mer om Jordalen här.
Kolla in våra toppturer i Jordalen här.

 

Digital guidebok för Hemavan

En av redaktionens absoluta topptursfavoriter i Sverige är Hemavan. Här ligger turerna skönt tätt och anmarscherna är ofta korta. Det gör att du blir effektiv – perfekt om du vill göra flera turer på en dag, eller bara vill göra halvdagsäventyr.
I Snösäkers digitala guidebok över området runt Hemavan hittar du beskrivningar till 19 toppturer.
Kolla in den här.

Sveriges 10 bästa lätta toppturer

I de svenska fjällen finns många toppturer som passar bra för dig som är ny på området. De har många gånger en lutning som ger fina åk, men är säkra ur lavinsynpunkt och där du slipper att åka skidor på glaciär.
Men de svenska fjällen är många, så vi har hjälpt dig att plocka russinen ur kakan.
Här hittar du en artikel om våra 10 favoriter.

Har du koll på terrängfällorna?

När du rör dig på vinterfjället måste du hela tiden ställa dig frågan: Vad händer om det går en lavin här? På vissa sluttningar är konsekvenserna av en lavin stora, på andra mindre. Men de kan förstärkas av terrängfällor som stup, glaciärsprickor, skog och raviner.
Här kan du lära dig mer om terrängfällor.

Jämtlands bästa trippeltopp

Runt Storulvån ligger topparna så pass tätt att det är enkelt att kombinera dem i äventyr  som ger flera bestigningar och åk. Genom att bestiga Getryggen, Sönner Tväråklumpen och Lill Getryggen får du en riktigt trevlig trippeltopp. Det kan låta som ett tufft äventyr, men denna tur ger 1230 höjdmeter uppför, så den är överkomlig för de flesta. Och om du vill korta av är det lätt att göra det på flera ställen. Läs mer här.

Hitta rätt på 175 svenska toppturer

På Snösäker hittar du beskrivningar till 175 toppturer i Sverige. Beskrivningarna är digitala, har all info du behöver och funkar fint i mobilen. Många av våra turbeskrivnigar är gratis, men för att få tillgång till alla turbeskrivningarna behöver du bli medlem på Snösäker.se. Då får du även möjlighet att njuta 475 norska toppturer, alla våra hundratals artiklar och våra kurser.
Läs mer om våra medlemskap.
Läs mer om våra toppturer.

9 fjällområden där du har pudret för dig själv

Trots de senaste årens topptursboom finns det fortfarande fjäll där du får snön för dig själv.
I denna artikel tipsar vi om glesbefolkade puderåk i Sarek, Stryn, Abiskoalperna, Stardalen, Jordalen, Nallo, Skäckerfjällen, Bergsfjord och Öster om Storfjorden.

13 toppturer med galna vyer

Skandinavien har många fjäll som ger fin utsikt. Men det är några som sticker ut lite mer.
Här är vår lista över 13 våra vy-favoriter.

Kittelfjäll – bra nästan jämt

Som toppturare kan det vara både bra och dåligt om det snöar mycket. Det är klart att alla vill köra puder, men finns det ingen bra skog att åka i när det är dålig sikt blir man begränsad till dagar med fint väder. Kittelfjäll ligger i en snörik del av de svenska fjällen, men eftersom du hittar bra skogsskidåkning nära liftarna har du alltid bra skidåkning. Du åker helt enkelt bra offpist när det snöar och går fina toppturer när vädret är bra.
Här kan du läsa mer om toppturer och offpist i Kittelfjäll

10 schyssta toppturer för nybörjare

Sverige och Norge har många fina toppturer som passar dig som är grön på området. Så det är svårt att begränsa sig till en topp 10-lista, men vi har gjort ett försök.
Läs vår lista här

Sex skidorter för hela familjen

Skidåkning med kidsen behöver inte betyda tråkiga backar, McDonalds och skogsåkning i någon isig granplantering. I Skandinavien finns det några skidorter där verkligen alla kan trivas oavsett om du vill ha gröna backar, längd, topptur eller offpist.
Läs artikel om skidåkning für alle här.

Gausta – en rejäl topp och starkt kaffe nära dig

Gaustatoppen ovanför Rjukan i Gausta är ett udda fjäll. Det 1883  meter höga fjället är nästan helt ensamt där det står på kanten till Hardangervidda. På senare år har det hänt mycket spännande vid Gaustatoppens fot, då skidorten Gaustablikk vuxit fram. Här kan du åka längd, carva omkring i massa backar och gå på topptur. De bästa turerna hittar du på Gaustatoppen, men det finns även några korta äventyr med utgångspunkt från de översta liftarna. Gausta ligger nära skidåkare som bor i västra och södra Sverige, så hit kan du dra över helgen. Vi vill även slå ett slag för Bakeriet (ligger i liftanläggningen). Där serveras espresso som är så stark att det börjar knaka innanför skidhjälmen! Som skidåkare är man bortskämd med mycket i Norge, men inte att kaffet är starkt.
Här kan du läsa mer om skidåkningen i Gausta.

Kolla in våra 10 digitala guideböcker

Vi har totalt gjort 10 digitala guideböcker. Det är ett smidigt och billigt sätt att ta del av alla toppturer i ett område – direkt i mobilen. Kolla in dem här.
En av våra  mest populära guideböcker är den för fjällen mellan Abisko och Riksgränsen. I den beskriver vi 23 toppturer mellan Kiruna och den norska gränsen.  Läs mer här.

Hemsedal – 5 toppturer du inte ska missa

Hemsedal är den perfekta helgdestinationen för dig som vill kombinera liftburen skidåkning med topptur och även kanske en sväng i längdspåret. I Hemsedal finns det flera olika områden med lättillgängliga toppturer och här på Snösäker hittar du beskrivningar till 23 av dem. Vi har även gjort en digital guidebok över området.
Läs mer om våra 5 favoriter i Hemsedal.
Kolla in vår digitala guidebok för Hemsedal.

Så köper du rätt skidor för topptur

Det är en hel att tänka på när man ska köpa nya skidor för topptur. Här är sex frågor som du ska ställa innan du bestämmer dig:
1. Vilken typ av skidåkning ska du göra? 2. Var ska du åka? 3. Vilken typ av skidåkare är du? 4. Hur bred skida ska du ha? 5. Hur lång skida ska du ha? 6. Hur ser din övriga utrustning ut?
Här kan du läsa mer om att välja rätt skidor.

 

Skäckerfjällen – nytt topptursområde i Jämtland

Nu presenterar vi ett nytt område på Snösäker – det mytomspunna Skäckerfjällen. Det ligger fyra mil nordväst om Åre. Men trots närheten är Skäckerfjällen något helt annorlunda: här råder lugnet, här finns inga liftar och här snöar det mycket mer än några mil söderut.
Här hittar du Snösäkers 6 turbeskrivningar i Skäckerfjällen.

Hitta rätt på 640 skandinaviska toppturer

Nu hittar du 640 toppturer i de skandinaviska fjällen på Snösäker.se. Den senaste uppdateringen består till stora delar av vårt nya område Gausta, där vi presenterar 8 toppturer av varierande svårighetsgrad. men också av två toppar med fin skogsåkning i Sunnmöre.
Här kan du läsa mer om våra 640 toppturer.

Gausta – nytt område på Snösäker

Drygt tio mil väster om Oslo ligger ett storslaget skidfjäll – det 1883 meter höga berget Gaustatoppen. Nu släpper vi på Snösäker beskrivningar till åtta toppturer och offpiståk på och runt Gaustatoppen. Och är du slö kan du faktiskt fuska med liften på flera av dessa turer.
Vid fjällets fot ligger skidorten Gaustablikk, som har 13 liftar som är dragna på ett osvenskt sätt. De ligger med andra ord inte parallellt på en och samma fjällsida, utan här har man utnyttjat framsida, baksida och ett gäng granntoppar. Det gör att den liftburna skidåkningen blir rolig. Skogen är mestadels tät, men från toppen av liftsystemet kan du skråa ut för att nå offpist ovanför trädgränsen. Allt detta sammantaget gör Gausta till en spännande helgdestination. Här kan du läsa mer om Gausta.

 

Sju bra skidorter om du vill testa topptur

Vill du testa topptur behöver du ställa lite andra krav på din skidort än vad du brukar göra. Du behöver ha ett bra utbud av lätta och säkra toppturer, det är gött om det finns en lift och gärna fin skog där du kan åka skidor när sikten är dålig. Dessutom är det bra om det är lätt att ta sig till turerna och har man inte egen utrustning är det bra om det finns ett ställe där man kan hyra sådan.
Här kan du läsa mer om våra sju rookie-favoriter.

 

Kebnekaises tre bästa toppturer

Det finns få områden i Skandinavien där du hittar så många toppturer på en liten yta som i Kebnekaise. Vi på Snösäker har besökt området många gånger och hittar vid varje tillfälle någon ny pärla.
Men detta är ändå våra tre favoriter.

Vart åker man på sin första topptursresa?

I skandinaviska fjäll är det lätt att hitta toppturer som passar rookies och många av dem ligger nära en skidort. Men för att din första topptursresa ska bli bra är det ändå vissa krav som du ska ställa på din destination, som närheten till lift, att det finns ett bra utbud av fina turer, att det går att hyra prylar och att det är lätt att hitta säker skidåkning. Kolla in dessa destinationer om du är sugen på topptursäventyr:

Sverige:

Norge:

Läs mer här.

Beitostölen – nytt område på Snösäker

Nu släpper vi på Snösäker beskrivningar till tio toppturer i fjällen runt Beitostölen. Detta område ligger nära Oslo, men också nära Jotunheimen. Så här kan du få smaka av Skandinaviens största fjällområde, samtidigt som resan för boende i södra delarna av Sverige är relativt kort. En annan fördel med Beitostölen är väg 51, som gör att du snabbt och enkelt når många av områdets toppturer. Vägen når högt, så här hittar du snö även i maj. Här kan du läsa mer om Beitostölen.

Senja = Lofoten utan folk

Långt upp i norra Norge, mellan Lofoten och Lyngen ligger Norges näst största ö – Senja. Här hittar du som skidåkare mängder av spännande skidåkning och det mesta sker med havsutsikt. Närheten till havet gör att det aldrig blir speciellt kallt. Så den bästa skidåkningen brukar du hitta från slutet av februari till en bit in i april.

Läs mer om skidåkningen på Senja.

Kolla in vår digitala guidebok för området.

 

Planera toppturen med våra 10 digitala guideböcker

Nu är det hög tid att börja planera topptursäsongen och då är någon av våra 10 våra digitala guideböcker (vi kallar dem e-förare) till grym hjälp!. En e-förare är en digital guidebok för toppturerna i några av Skandinaviens bästa skidområden. I den har vi samlat alla turbeskrivningar i det aktuella området, plus ett gäng bonusturer. Dessutom får du tillgång till all områdesinformation. Alla har ju med sig mobilen på tur, så nu kan du enkelt ta med sig din digitala beskrivning på fjället.
I motsats till analoga guideböcker är de billiga, kan uppdateras, vi på Snösäker kan lägga till nya turbeskrivningar och e-föraren innehåller en zoomningsbar gpx-karta med den aktuella turen inlagd. Det gör att du kan se var på den aktuella turen du befinner dig.

Hemsedal

Sunnmöre Väst

Abisko-Björkliden-Riksgränsen

Sylarna

Senja

Storulvån

Kebnekaise

Sunnmöre Öst

Gröna toppturer

Hemavan

Bästa toppturerna i Sveriges coolaste dal

Som toppturare är Tarfalastugan en perfekt bas. Stugan ligger med utsikt över Kebnekaisemassivets mäktiga östvägg och från kökstrappan har du utsikt över 3 av Sveriges 4 högsta fjäll. Runt stugan finns flera fina toppturer och även om det är bra med glaciärkunskap finns det åk där du inte riskerar att hamna i någon spricka.
På Snösäker finns det beskrivningar till 30 toppturer över området.
Vi har dessutom gjort en digital guidebok för området Kebnekaise-Tarfala. Kolla in den här.
I vår artikel Bästa toppturerna i Sveriges coolaste dal kan du läsa mer om skidåkningen i Tarfala.

 

Hafslo – perfekt bas för skidäventyr

Strax norr om Sognefjorden ligger den lilla byn Hafslo och liftsystemet Sogn skisenter. Här får du 670 meter fallhöjd och fina åk både i och utanför pisterna. Hafslo är en perfekt bas om du vill göra toppturer i närliggande Sogndal, Jostedalen eller Hurrungane (västra Jotunheimen).
Här kan du läsa mer om offpisten i Hafslo.
Här kan du läsa mer om toppturerna i Jostedalen.
Här kan du läsa mer om toppturerna i Sogndal
Här kan du läsa mer om toppturerna i Hurrungane.

Alaska ligger 35 mil norr om Oslo

Litledalen, som ligger strax utanför byn Säbö i norska Sunnmöre, har massa fin skidåkning. På dalens östra sida (höger i bild) hittar du Alaska-åken Dalegubben och Litledalen. På dalens västra sida hittar du, bland annat, Grötdalstindarna och Högrestind. Nedanför dessa båda toppar ligger en enorm gryta, där det ofta samlas riktigt mycket snö. Säbö ligger 35 mil norr om Oslo, så hit är det enkelt att ta bilen.
Här kan du läsa vår guide till toppturer i Litledalen.

Har Sogndal Skandinaviens bästa skidåkning?

Trots att vi på Snösäker varit i Sogndal massa gånger vill vi alltid åka dit igen. Anledningen är enkel: det är lätt att få bra skidåkning, oavsett väder och del av säsongen. Förutom att skidåkningen är riktigt vass gör områdets vägnät att du snabbt kan röra dig mellan olika dalar och klimatzoner.

Här kan du läsa artikel om varför du ska åka till Sogndal i vinter.
Här kan du läsa mer om Sogndal.

Sveriges bästa stuga för toppturer

Helt ovetenskapligt har vi på Snösäker utsett Viterskalstugan till Sveriges bästa stuga för toppturer. Det tar en timme att ta sig till stugan från toppen av liften i Hemavan och väl på plats kryllar det av fina toppturer.
Här kan du läsa en artikel om Viterskalstugan.
Här kan du kolla in vår digitala guidebok för området runt Hemavan. 

Skandinaviens skönaste offpiståk

Några meter från avstigningen på liften på Strandafjellet startar det klassiska offpiståket Alperitten. Här får du utan ansträngning 950 höjdmeter lättåkt offpist i skön lutning. Är du sugen på lite mer svett och äventyr når du enkelt toppturen Blåfjell från Alperitten.
Läs hur du gör genom klicka på länken här.

15 fina lätta toppturer i Norge

Norge kryllar verkligen av toppturer som är både fina och lätta. Först hade vi tänkt att göra en topp-10-lista med fina och lätta toppturer, men vi hade helt enkelt för många favoriter. Så det fick bli en lista med 15 fina toppturer istället.
Här hittar du en artikel om våra 15 favoriter.

Tips om fina toppturer i Hemavan

Har du aldrig varit i Hemavan är det dags att boka in ett besök kommande säsong. Här trängs fina toppturer som är både lättillgängliga och snösäkra.  Vi har gjort en digital guidebok för fjällen runt om Hemavan, men också skrivit en artikel om 5 fina toppturer i området – från klassiska nybörjarturer till branta åk.
Läs artikel om 5 fina toppturer.
Kolla in vår digitala guidebok för Hemavan.

Flera fina moderata åk i Hurrungane

Hurrungane i västra Norge har pampiga, men väldigt lättillgängliga fjäll. Här finns flera 2000-meterstoppar som är relativt lätta att bestiga. Dels för att de inte är speciellt branta, men också får att du kan köra upp till över 800 meters höjd – året runt. Läs en artikel om dessa fina toppturer här.

13 toppturer för dig som är slö

I både Sverige och Norge finns flera liftar som gör att du kan fuska första delen av din topptur. Perfekt för dig som är slö, slarvat med träningen eller kanske ägnat lite väl mycket tid till arkeologi i chipsskålen. Men detta är bra toppturer, så de passar egentligen för alla som vill spara tid. Läs mer om toppturerna här. 

Lär dig att hitta den bästa snön med Snöjägaren

Alla dagar på skidor är bra dagar, men dagar med bra snö är så mycket bättre än de med dålig. Det går nästan alltid att hitta bra snö, bara du vet hur du ska göra. I Snöjägaren får du tips och tricks som gör att du kommer att öka antalet dagar med bra snö. Läs mer här.

 

Hunddalen – charmig hytta och fina toppturer

Hunndalen ligger några mil sydost om Narvik, nära Riksgränsen. Området erbjuder en handfull riktigt fina toppar och du bor i den charmiga Hunddalshytta. Det är en mil att gå in från tågstationen i Katterat, så det är bäst att avsätta några dagar (minst) för ett besök i Hunddalen. Här på Snösäker hittar du beskrivningar till 4 toppturer runt Hunddalshytta. Läs mer här.

 

Sugen på topptur? Vi lär dig allt!

Om du är sugen på att testa toppturer, eller är mer erfaren och vill lära mer, ska du kolla in Toppturskolan. Här lär du dig allt du behöver veta: om prylar, säkerhet och hur du planerar och genomför en topptur. Toppturskolan innehåller 99 delar.