Kebnekaises 3 bästa toppturer

Runt Kebnekaise finns mängder av toppturer och på Snösäker hittar du beskrivningar till 26 av dem. Men vilka åk är bäst? Här listar vi våra 3 favoriter.

Drakryggen – coolt namn och 2 bra åk
Drakryggen är inte bara ett fjäll med ett riktigt tufft namn, det är även ett fjäll med två bra åk. Inte nog med att berget är snyggt i sig, du rör dig i ett landskap som mer för tankarna till Chamonix än runda svenska fjäll.

Stora ytor på Drakryggen.

Utgångspunkten för att bestiga Drakryggen är Tarfalastugan. Det är en bit att gå till fjället, så väl på plats är det lika bra att plocka båda åken. Därför ska du packa en rejäl matsäck och ta en lång njutardag på ett av Kebnekaises coolaste fjäll!
Här är en turbeskrivning till Drakryggens sydsida
Här hittar du en beskrivning till Drakryggens nordostsida 

Sveriges coolaste vulkan, i alla fall till utseendet.

Duolbagorni – Sveriges snyggaste skidfjäll?
Duolbagorni, eller Tolpagorni som det heter i folkmun, är Sveriges kanske vackraste fjäll. Det är brant och pyramidformat och strax under toppen breder en stor och snöfylld gryta ut sig. Från toppen går en brant ränna ner i grytan och från botten av grytan leder sedan ytterligare en ränna ner till dalen. Alla skidåkare som har sett fjället undrar om det går att åka skidor utför detta fjäll. Och det gör det. Topprännan kräver en firning, men resten av åket är inte speciellt svårt.
Här hittar du en artikel om hur du gör åket ner genom kratern.
Här hittar du en turbeskrivning till Duolbagorni. 

Lillietoppsrännan – klassiskt brantåk
Från Tarfala är det svårt att inte lägga märke till det snygga skidåk som slingrar sig ner från toppen av Kaskasatjåkka – Lillietoppsrännan. Den är mer ett snöfält än en ränna , så här finns skapligt med plats för dina svängar. Utgångspunkt för åket är Tarfalastugan, som ligger en dryg mil norr om Kebnekaise fjällstation. För att ta sig till Lillietoppsrännan är det smidigast att ta normalvägen upp till Kaskasatjåkka.

Lillietoppsrännan syns över taket på Tarfalastugan.

Från toppen av Kaskasatjåkka kan det i vissa fall vara barblåst och stenigt ner mot rännan. Så ta stegjärnen och isyxan om du behöver göra denna första del med skidorna på ryggsäcken. Åket är sydvänt, så gör du det sent på säsongen behöver du göra det tidigt på dagen. Skulle ni vara sent ute finns alltid möjligheten att åka ner samma väg som ni gick upp.
Här hittar du beskrivningen till Lillietoppsrännan. 

På Snösäker hittar du 26 beskrivningar till toppturer i Kebnekaise. Du hittar dem här.