Hamnar ni i en lavinolycka med begravda skidåkare är ni på studiebesök i helvetet. Under de minuter som följer kommer din grupp att bestämma över liv och död. Det är bråttom – ni har en kvart på er att få fram er begravda kamrat och skapa fria luftvägar. Sedan går kurvan för överlevnadschans brant utför. Tiden är för kort för att få hjälp utifrån, så ni måste kunna genomföra en räddning själva. Därför är det viktig att ni är snabba, synkade, tränade och har klart för er att den tyngsta fasen oftast är själva grävningen. För att kunna få upp någon snabbare än 15 minuter måste ni därför öva ofta. Nedan följer en effektiv modell för räddning, som är bra att öva in så att den sitter i ryggmärgen.
Fas A: Planera
Ta en minut och försök att få överblick över situationen. Då kommer resen av räddningen att bli mer strukturerad.
- Utse ledare
Räddningsaktionen blir mest effektiv om ni utser en ledare. Hen är personen med mest erfarenhet och bestämmer vem som söker, sondar och gräver. - Är det säkert?
Först måste ni ta hänsyn till risken för nya laviner. Är det tillräckligt säkert att ge sig in i lavinområdet? Kan ni starta fler laviner? - Vem saknas?
Innan ni börjar leta ska ni veta vem eller vilka ni letar efter. Detta är avgörande för ett effektivt sök. - Var sågs hen senast?
Markera platsen hen sågs senast. Troligtvis ligger personen i fallinjen från denna punkt. Ser ni något? Hör ni något? - Larma
Om ni vet var ni är, vem ni ska ringa och har mobiltäckning (glöm inte att lägga in lokalt nödnummer i mobilen) tar det bara några sekunder för ledaren att larma. - Slå om alla transceivers i sök.
Redan medlem? Logga in nedan eller här.
Som medlem på Snösäker får du tillgång till massa artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även hundratals beskrivningar till Skandinaviens bästa toppturer och offpiståk, men också de digitala kurserna Lavinskolan, Topptursskolan och Snöjägaren.
Pris: 229:-/år