I förra delen av Lavinskolan fick du lära dig att den mänskliga faktorn är en vanlig ingrediens i lavinolyckor. För att minska riskerna får du fem tips för att minska risken vid offpist och topptur.
1. Ta en bil till fjället
För att minska risken lavinolyckor bör gruppen vara liten. 2-4 personer är bra. Krävs det mer än en bil att transportera skidgänget till fjället är det oftast bäst att man delar upp sig på olika turer eller åk.
2. Snacka förväntningar tidigt
Börja tidigt att prata om risk och förväntningar. Berätta för dina skidkompisar vilka risker du är beredd att ta. I vissa grupper kan det vara känsligt, men det är lättare att ta detta snack tidigt än att börja dividera uppe på berget inför ett puderåk. Dessa samtal är utmärkta att ha de där sega timmarna då ni transporterar er mellan hemorten och skidorten.
3. Gör din läxa
Gör din läxa och läs in dig på åk/turer, väder och lavinförhållanden innan ni reser till er destination. Då har du en bild av vilka åk som är möjliga att göra på ett säkert sätt och fakta att lägga in i diskussioner om turmål. En annan viktig läxa att göra är den som du gör i löpspåret. Trötta människor sinkar gruppen och tar korkade beslut – så se till att sköta gruppen.
4. Utbilda dig
Kunskap kommer alltid att vara coolt. Du kommer långt med böcker som Snösäker och denna lavindel av Toppturskolan, men det är bra att gå en live-kurs. Då får ni möjlighet att verkligen nöta räddning, mäta lutning, bedöma faror och att reducera riskerna.
5. Gör en turplan
Det absolut bästa stödet för att fatta säkra beslut på berget är att göra en turplan. Den görs i tre steg (hemma, på berget och inför åket) och hjälper er att fatta beslut baserade på fakta/observationer och inte på känsla eller tyckande. Det som är bra idag är att det finns mycket information på nätet i form av turbeskrivningar och lavinprognoser som ni kan använda vid turplanläggningen. I den del av Lavinskolan som kräver ett medlemskap på Snösäker lär du dig ett smidigt sätt att göra en turplan.
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, föreläsningar och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till alla artiklar på Toppturskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.