Vintern är en evig och ibland framgångsrik jakt på puder. Man åker dit där det har snöat och helst inte blåst för att sedan hoppas på det bästa. Men på våren är kontrasterna mycket större och har du inte koll på hur vårsnö funkar riskerar du att få åka i bristande skare eller med farlig vårblötcement upp till pjäxskaften. Här följer 5 tips som hjälper dig att sätta våråket på ett säkert sätt:

1. Öst är först – så funkar vårsnö
Att åka på skare är oftast tråkigt, men om den är bärande och det översta lagret har tinat till mjuk slask är det 100% njutning. Det du behöver är att solen får tid att värma sluttningen du ska åka. Solen går som bekant upp i öst och det gör att bergsidor vända mot öst blir åkbara först. Så är du morgonpigg är det östsidor som gäller. Senare på dagen blir fjällsidor vända mot syd och väst färdiga att avnjutas.

Tips: Om du väljer ett åk som är grytformat (= fler väderstreck) är det oftast lättare att tajma den perfekta snön.

2. Regn i dalen kan betyda snö på topparna
Vräker regnet ner i dalen kan mycket väl snön vräka ner högre upp på berget. Temperaturen sjunker med 0,6-1 grad per hundra höjdmeter och det brukar snöa ett par hundra höjdmeter nedanför 0-isotermen (den höjd där det är 0 grader). Så vet du temperaturen i dalen kan du ganska enkelt beräkna hur långt ner det snöar.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!

Hantera vårskidåkningens risker rätt

Toppturskolan

• För medlemmar Premium & PremiumPlus

Klä dig rätt för vårskidåkningen

Toppturskolan

• För medlemmar Premium & PremiumPlus

Så sätter du det perfekta våråket

Toppturskolan

• För medlemmar Premium & PremiumPlus

Så undviker du blöta stighudar – en av vårskidåkarens värsta fiender

Toppturskolan

• För medlemmar Premium & PremiumPlus