Att göra en flerdagarstur är pricken över toppturandets ståtliga i. Känslan av att lämna det mesta av civilisationen bakom sig och bara fokusera på skidåkning, väder, snö, natur, sköna samtal och att nå dagens mål är magisk. I Alperna finns mängder av flerdagarsturer, varav Haute Route mellan Chamonix och Zermatt är den mest klassiska. På senare år har norrmännen blivit duktiga på att länka ihop stugor och hotell till fina långturer och Högruta i Jotunheimen är snart ett skandinaviskt måste. I andra områden ligger stugorna inte på rad, utan du går in till en stuga för att sedan ha den som bas. Men vad tar man med sig?

Light is right
Målet är att åka med så lätt ryggsäck som möjligt och du behöver inte mycket mer än det du har på en dagstur. Så bort allt lullull och bra-att-ha. Vissa saker behöver inte alla packa ner (vindsäck, 1:a förband, tandkräm, multitool), utan det räcker att det finns några av varje i gruppen.

Bli medlem och få tillgång till artikeln.

Redan medlem? Logga in nedan eller här.

Som medlem på Snösäker får du tillgång till massa artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även hundratals beskrivningar till Skandinaviens bästa toppturer och offpiståk, men också de digitala kurserna Lavinskolan, Topptursskolan och Snöjägaren.

Pris: 229:-/år

Bli medlem här.

Bästa tipsen för matlagning på vintern

Toppturskolan – Matlagning vid vintertältning.
Premium Plus / Premium

Bo i STF-stuga

Toppturskolan – Bo skönt på äventyret
Premium Plus / Premium

Prylar för vintertältning

Toppturskolan – Prylar för vintertältning.
Premium Plus / Premium

Så packar du för flerdagarsturen

Toppturskolan – Lätt har aldrig varit mer rätt.
Premium Plus / Premium

Slå läger vid vintertältning

Toppturskolan – Slå läger vid vintertältning.
Premium Plus / Premium

Sov som en gris – vakna som en tiger

Toppturskolan – Sov som en gris och vakna som en tiger.
Premium Plus / Premium