Att laga mat och fixa vatten på vinterfjället är ibland besvärligt. Samtidigt är roligt och socialt att ha något att pilla med under alla timmar i baslägret. För att göra detta har vi samlat våra bästa tips.
Så fixar ni vatten
Det finns två alternativ. Det absolut smidigaste är att ha rinnande vatten nära tältet. Det andra är att smälta snö. För att vara säker på att inte bli magsjuk gäller det att koka vattnet. Några tips:
- Vattnet som ska med på topptur är bra att smälta dagen innan det ska användas. Så behöver man inte använda morgonen till det.
- Att smälta snö är en seg process. Har du en skvätt vatten redan innan du börjar smälta snö är det bra att hälla detta i grytan som du ska smälta snö i och sedan “mata” vattnet med snö. När snön börjat smälta är det dags att mata med ny snö.
- Fastare snö innehåller mycket mer vatten än lössnö, så vill du vara effektiv använder du hårdare snö för snösmältningen och lämnar du pudret till skidåkningen.
Redan medlem? Logga in nedan eller här.
Som medlem på Snösäker får du tillgång till massa artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även hundratals beskrivningar till Skandinaviens bästa toppturer och offpiståk, men också de digitala kurserna Lavinskolan, Topptursskolan och Snöjägaren.
Pris: 229:-/år