Att laga mat och fixa vatten på vinterfjället är ibland besvärligt. Samtidigt är roligt och socialt att ha något att pilla med under alla timmar i baslägret. För att göra detta har vi samlat våra bästa tips.
Så fixar ni vatten
Det finns två alternativ. Det absolut smidigaste är att ha rinnande vatten nära tältet. Det andra är att smälta snö. För att vara säker på att inte bli magsjuk gäller det att koka vattnet. Några tips:
- Vattnet som ska med på topptur är bra att smälta dagen innan det ska användas. Så behöver man inte använda morgonen till det.
- Att smälta snö är en seg process. Har du en skvätt vatten redan innan du börjar smälta snö är det bra att hälla detta i grytan som du ska smälta snö i och sedan “mata” vattnet med snö. När snön börjat smälta är det dags att mata med ny snö.
- Fastare snö innehåller mycket mer vatten än lössnö, så vill du vara effektiv använder du hårdare snö för snösmältningen och lämnar du pudret till skidåkningen.
Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.
Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.
Redan medlem? Logga in här.
Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!
Bästa tipsen för matlagning på vintern
Toppturskolan
• För medlemmar Premium & PremiumPlus