De viktigaste kraven du ska ställa på din utrustning är att den är allround och förhållandevis lätt. Det möjliggör långa dagar på fjället i jakt på bra snö. Här följer 7 utrustningstips:

1. Stighudar
Med ett par hudar ökar du din räckvidd som skidåkare enormt. Du blir oberoende av liftar och kan leta efter puder, bara du har snö och ett fjäll. Det finns många olika modeller och material, men kortfattat kan man säga att syntethudar är lite tyngre och har lite sämre glid, men har bra grepp och är slitstarka. Hudar i mohairmix har bra glid, lite sämre grepp och slitstyrka. Läs mer om stighudar här. 

2. Techbindningar
Techbindningar är lätta bindningar där tådelen är formad som en dubbelklo. Klorna är fjäderbelastade och knäpps fast i utfrästa hål i sidan av pjäxans tå. Bakbindningen ser lite olika ut beroende på modell och används egentligen bara utför (förutom som hälhöjare). Den största skillnaden mellan tech och andra bindningar med gåfunktion är när du går uppför. Du lyfter bara en liten del av bindningen i varje steg och det tillsammans med att bindningen i sig är lätt gör uppförsgången energisparande. Dessutom ger techbindningen ett långt och effektivt steg.  Idag är techbindningar så pass bra det egentligen inte finns något alternativ för dig som mest går på topptur. Du kanske inte droppar en 20-metersklippa med tech, men du kan köra riktigt aggresivt.

3. Smart packad offpistryggsäck
Oavsett om du går på tur eller kör lite rejälare offpiståk ska du inte bara packa lavinprylar i ryggsäcken. En smart packad ryggsäck gör dig mer flexibel och möjliggör roligare och säkrare äventyr. Se till att alltid ha följande med dig (förutom lavinprylar): extra vantar/handskar, lätt värmeplagg, första förband, pannlampa, navigationsutrustning, dryck, något att äta, solglasögon, goggles och reparationsprylar. Läs mer om offpistprylar här.

4. Teleskopstavar
Stavar med reglerbar längd är både skönt och effektivt. Med teleskopstavar är det lätt att hitta passande längd både upp- och nedför. En annan stor fördel är att långa stavar underlättar långa stakningar på platten.

5. Pjäxor med ställbart skaft och gummisula
Det har hänt mycket på pjäxfronten de senaste åren och idag kan du hitta riktigt lätta pjäxor med bra utförsegenskaper. Ska du orka med långa dagar i bergen är det viktigt att pjäxorna har ett skaft som går att vinkla. Och ska du röra dig mycket med skidorna på ryggsäcken på anmarscher och längs steniga kammar är det bra om de har gummisula.

6. Allroundskidor
Det är lockande att släpa puderplank på topptur, men det är ofta overkill. Försök att hitta ett par skidor som är allround (inte för lätta) och har en midja runt 100-105 millimeter. De funkar uppför, bär bra i lössnö och ger tillräckligt stöd när snön är bråkig. Här får du mer tips.

Tält kan ge helt unika möjligheter till toppturandet.

7. Tält och vintersovsäck
Ska du vara snabb och flexibel är det bra med ett tält och en sovsäck som klarar vädret på vinterfjället. Då kan du bo där snön finns och inte vara beroende av stugor och hotell. Att tälta i januari kan vara en pärs, men frampå vårkanten kan det vara riktigt skön upplevelse.

Till Snöjägaren

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också beskrivningar till 100-tals med toppturer i Skandinavien.

Fler delar i Snöjägaren


 

4 bra skidorter för snöjakt

Det finns några skidområden i Skandinavien som passar lite bättre än andra som bas för skidåkare som vill optimera sin … Läs mer

5 fjällområden där du ökar dina chanser till ett bra skidäventyr

Genom att bo öster om fjällen (läs mer om konceptet här) ökar du dina chanser till en optimerad skidresa med … Läs mer

5 krav du ska ställa på en skidort

För att öka chanserna att få bra snö på din skidresa finns det några saker du ska tänka på innan … Läs mer

Åk dit där det snöar

Att åka till ett område där det snöar mycket och ofta ökar inte bara dina chanser till puder, det ger … Läs mer

Gör det här om skidåkningen är kass

Ibland kan det vara riktigt dåliga förhållanden, men det sista som överger Snöjägaren är hoppet. Här följer sju ess som … Läs mer

Här är Snöjägarens favoritprylar

De viktigaste kraven du ska ställa på din utrustning är att den är allround och förhållandevis lätt. Det möjliggör långa … Läs mer

Öster om Eden – bo på rätt sida fjällen på ditt nästa skidäventyr

Gör du som Stig Helmer och tar bussen med Snowroller högt på ett berg, långt upp i en dal och … Läs mer

Så får du mest ut av din skidweekend

Även om chefen är dum och vägrar att ge dig ledigt en vecka med kort varsel bara för att det … Läs mer

Så förlänger du säsongen

Påsk verkar vara en tillfället då många skidåkare tar sina sista stavtag för säsongen, men slutet av april och början … Läs mer

Så maxar du en skidort

För att kunna få ut mesta möjliga av skidsemestern finns det många knep. Här följer 7 tips för att maxa … Läs mer

Skidåkning på vårsnö – ditt bästa ess

Kunskap om hur vårskidåkning funkar är ett ess att dra fram om det inte skulle finnas lössnö. Det kommer att … Läs mer

Utnyttja skidåkningen längs vägen

Både Sverige och Norge har toppturer som ligger längs vägarna på väg till och från fjällen. Genom att ha koll … Läs mer