För att öka chanserna att få bra snö på din skidresa finns det några saker du ska tänka på innan du bestämmer destination. Här följer 5 krav som du ska ställa på din skidort.

1. Det snöar mycket
Så länge det är kallt och vinter (innan det finns möjlighet att köra vårskidåkning) handlar din snöjakt om att hitta puder. Det gör att du bör åka till en destination där det snöar mycket, rent statistiskt. De snörikaste skidområdena i Europa ligger i de västra delarna av den skandinaviska fjällkedjan. Det kan du läsa mer om här.

2. Det finns bra skogsskidåkning
Har du tur sammanfaller din skidresa med ett dump. För att kunna åka skidor när det snöar behöver din skidort ha bra skidåkning nedanför trädgränsen.

3. Det är gött om det finns en lift
Även om den bästa skidåkningen i Skandinavien finns på liftlösa berg, så är det gött att ha en lift ibland. I många liftområden går det att hitta någon rolig skogssluttning att leka i när det snöar. Och i många skidanläggningar kan du fuska med hjälp av lift den första biten på din topptur.

Norska Stranda har liftar, offpist i världsklass och fjordutsikt.

4. Det finns variation på toppturerna
Ett viktigt krav att ställa på dins skidort är att det finns stor variation på toppturerna. Ska du få en effektiv skidsemester behöver du turer i alla lutningar och väderstreck. Är det halvluriga lavinförhållanden behöver du flacka åk, men är det liten lavinfara kan det vara roligt att köra något brantare.
Väderstrecket påverkar snökvaliteten – ett fjäll kan vara pansar på ena sidan och paradis på en annan. Samtidigt kan vindsidan vara säker medan läsidan är lurig. Så om det finns turer i alla väderstreck, har du större chanser att få bra skidåkning, oavsett förhållanden.

5. Lätt att röra sig över ett stort område
En bra skidort är lätt att lämna. Många skidorter, speciellt i Alperna, ligger längst in i en dal och är det dåliga förhållanden är det svårt att ta sig därifrån. Finns det däremot möjlighet att snabbt ta sig till en annan dal eller fjällområde har ni större chanser att hitta bra och säker snö.
Här kan du läsa mer om Snösäkers 4 favoritorter för snöjakt.

Till Snöjägaren

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också beskrivningar till 100-tals med toppturer i Skandinavien.

Snöjägarens 10 delar


 

4 bra skidorter för snöjakt

Det finns några skidområden i Skandinavien som passar lite bättre än andra som bas för skidåkare som vill optimera sin … Läs mer

5 krav du ska ställa på en skidort

För att öka chanserna att få bra snö på din skidresa finns det några saker du ska tänka på innan … Läs mer

Åk dit där det snöar

Att åka till ett område där det snöar mycket och ofta ökar inte bara dina chanser till puder, det ger … Läs mer

Gör det här om skidåkningen är kass

Ibland kan det vara riktigt dåliga förhållanden, men det sista som överger Snöjägaren är hoppet. Här följer sju ess som … Läs mer

Här är Snöjägarens favoritprylar

De viktigaste kraven du ska ställa på din utrustning är att den är allround och förhållandevis lätt. Det möjliggör långa … Läs mer

Så får du mest ut av din skidweekend

Även om chefen är dum och vägrar att ge dig ledigt en vecka med kort varsel bara för att det … Läs mer

Så förlänger du säsongen

Påsk verkar vara en tillfället då många skidåkare tar sina sista stavtag för säsongen, men slutet av april och början … Läs mer

Så maxar du en skidort

För att kunna få ut mesta möjliga av skidsemestern finns det många knep. Här följer 7 tips för att maxa … Läs mer

Skidåkning på vårsnö – ditt bästa ess

Kunskap om hur vårskidåkning funkar är ett ess att dra fram om det inte skulle finnas lössnö. Det kommer att … Läs mer

Utnyttja skidåkningen längs vägen

Både Sverige och Norge har toppturer som ligger längs vägarna på väg till och från fjällen. Genom att ha koll … Läs mer