Den mänskliga faktorn är den vanligaste orsaken till olyckor på vinterfjället. Det bästa hjälpen för att basera besluten på fakta istället för lust och åsikt är att systematisera dem och skriva ner dem i en turplan. Grunden är att man hela tiden tvingas ställa frågor och fattar beslut i olika steg: hemma, vid berget och inför åket. En stor fördel med att göra en turplan är att ni börjar prata om faror, förväntningar och riskacceptans redan på hemmaplan och inte bara ute på fjället inför ett lockande åk. Här följer några tips på vägen.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!

ABC i turplanläggning

Toppturskolan

• För medlemmar Premium & PremiumPlus

Lär dig att passa kartan

Toppturskolan

• För medlemmar Premium & PremiumPlus

Lär dig ta ut en kompasskurs

Toppturskolan

• För medlemmar Premium & PremiumPlus

Orientering i mörker och vid dålig sikt

Toppturskolan

• För medlemmar Premium & PremiumPlus