ClosePlease loginn

Vad ska man tänka på när du köper skidor för toppturer? Här hjälper vi dig att reda ut begreppen.
Innan man bestämmer sig för vilken typ av skida man ska köpa är det viktigt att man tänker på vilken typ av skidåkning man har tänkt att göra, vilken åkstil man har och var man mestadels kommer att gå på tur.

  • Längden: Satsa på en skida som är något kortare än din kroppslängd. Det gör dem lätta att göra lappkast med, samtidigt som de är stabila utför och ger bra flyt.
  • Midjemåttet: Skidor upp till cirka 95 millimeter under foten funkar bra när snön är hård. En smalare skida innebär smalare stighud, vilket i sin tur gör det lättare att dra skidan framåt på grund av mindre friktion mot snön. Det gör en smalare sida bättre uppför. En skida i detta segment är snabbare från kant till kant och är smidigare när det är tajt. Dessutom den upplevs den ofta som mindre läskig att traversera med på hård snö. Skidor runt 100-105 millimeter under foten anses vara är en vettig kompromiss av många. De är fortfarande relativt smidiga uppför, men en stora fördelen är att de ger bättre flyt i mjuk snö och klarar varierande och bråkig snö bättre.
  • Vikten: Även när det gäller vikten går det att hitta vettiga kompromisser. En allt för lätt skida upplevs ofta fladdrig när det är hårt och kräver mer av sin skidåkare. Dessutom har tillverkaren kompromissat bort stryktålighet när materialen gjorts tunnare och lättare. I segmentet 1450-1700 gram per skida finns det många som både är lätta uppför, men också stabila och dämpade utför.
Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.

Mer toppturskola


 

3 saker du ska tänka på när du köper topptursskidor

Toppturskolan – Hitta rätt skida för dig.
Gratis