Toppturen med 1000 höjdmeter gratis

Loen Skylift strax utanför Stryn har öppnat upp enorma ytor för toppturer. Och genom att ta liften första biten blir det ganska lätt att ta sig upp på någon av topparna runt Stryn, trots att de är rejält höga. En tur som blivit populär är Dispahyrna. Här går du 700 höjdmeter uppför och får två fina åk som tillsammans ger dig 1700 höjdmeter utför. Här beskriver vi hur du gör.

På väg upp mot Staurinibba med Loen Skylift i bakgrunden.

Den första delen av toppturen till Dispahyrna är den lättaste. På bara några minuter tar du dig med hjälp av Loen Skylift upp till den 1008 meter höga toppen Hoven. På baksidan av liftens toppstation går du några hundra meter åt nordost, innan du gör några halvbranta slag upp på Staurinibbas breda ostrygg. Trots att toppen är flack är detta ett riktigt fint utsiktsberg. I norr syns Sunnmöres hundratals toppar och i söder leder Loenvattnet blicken in mot Jostedalsbreen, som är den största glaciären på det europeiska fastlandet.
Från toppen av Staurinibba är det ett kort men fint åk ner till passet Loskaret. Det är konvext på sina ställen, men aldrig speciellt brant. Väl nere i passet är det dags att ta på stighudarna igen och göra dryga 300 höjdmeter upp till toppen av Dispahyrna.

Precis under toppen på Dispahyrna. Storskerdsfjell i bakgrunden.

Österut från toppen ligger en fyra kilometer bred gryta, som avslutas av ryggen upp mot Storskredsfjell. För att ta er ner i grytan behöver ni ta er förbi en driva som ligger sydost om toppen. Storleken varierar beroende på säsong. (Känns det lurigt finns alltid möjligheten att köra något av de andra åken på Dispahyrna och sedan ta liften tillbaka ner till Loen).

På väg ner mor Oppstrynsvatnet.

Nedanför drivan börjar ett riktigt kalasåk, lagom brant tills ni kommer ner till botten av grytan. Det bästa är att passera Rjupedalselva ganska högt upp (ca 850 möh) och sedan hålla dess östsida ner mot dalen. Försök att hitta stigen till stugan som ligger cirka 500 möh. Sedan är det bara att följa stigen och slutligen skogsväg ner till Meland Camping vid Oppstrynsvatnet. Härifrån kan ni ta taxi tillbaka till Loen.

Här kan du läsa turbeskrivningen till Dispahyrna.

Här hittar du beskrivningar till 27 toppturer i området kring Stryn.