ClosePlease login
Bildtext här. Detta är den norra delen av isfallsglaciären. Hittar inget namn på den.
På väg mot Drakryggen genom ett av Sverige mest alpina landskap.

Tarfala är bland det mest alpina du hittar i Sverige – detta är 100 % berg. Och mitt i allt ligger Tarfalastugan, som är en perfekt utgångspunkt för skidäventyr i området. Det kräver en del insats att ta sig hit, men väl på plats kan du välja och vraka bland fina toppturer.

Var
Tarfala ligger 25 kilometer väster om Nikkaluokta i Lappland. Mellan Nikkaluokta och Kiruna är det ungefär 65 kilometer bilvägen.

Bergen

I området ligger flera fjäll som är högre än 2000 meter. Kring Tarfala går många av åken på glaciär, så ni måste ha glaciärkunskap för att kunna göra dem säkert. Men öster om stugan finns några toppar som inte kräver dessa kunskaper. I Tarfala kan ni få fallhöjder på uppåt 1000 meter.

Lift

Nej

Klimat och väder

Vintrarna i området är kalla och mörka. Bästa säsongen är mars-april, då även stugan
är öppen. Vädret är typiskt fjällväder, med snabba variationer. Vintertid blåser det mycket i området, vilket gör att många västsidor kan vara snöfattiga.

Utgångspunkt
Tarfalastugan

Bo

Tarfalastugan (1180 möh) är det enda boendet i området.

Transport

Tåg eller flyg till Kiruna. Vidare med buss till Nikkaluokta (busstidtabellerna är synkade med tågtiderna.) Vidare till Tarfala är det 25 kilometer i väglöst land.  Dessa kan du antingen gå på skidor eller åka skoter med Nikkaluokta Alltransport.

Guidebok

Topptur – Kebnekaise, Ahkka, Hemavan, Mo i Rana. Utgiven på Topptur Förlag.

Karta

Outdoorkartan Abisko, Kebnekaise, Nikkaluokta 1:75000