Tarfala – skidåkning bland Sveriges högsta toppar

Det är få platser i Sverige som imponerar lika mycket som Tarfaladalen. Här är glaciärerna stora, bergen höga och skidåken långa. Längst in i den vackra dalgången ligger Tarfalastugan som är den perfekta utgångspunkten för topptursäventyr i området.

4-bäddsrum i Tarfalastugan.

Tarfalastugan
Tarfalastugan ligger vackert med en spektakulär utsikt över Isfallsgalciären och mäktiga delar av Kebnekaisemassivet. Stugan, som ägs och drivs av STF (Svenska turistföreningen), har 25 bäddar och här är det självhushåll som gäller. Egen mat tas med, vatten hämtas i bäcken och värmen kommer från eldning i kamin. Delar av året finns en stugvärd på plats som ser till att allt sköts. Hit går man eller åker skoter och det är lite mer än 20 kilometer från Nikkaluokta.

Skidåkningen
En riktigt cool tur från stugan är Kebnekaises stora travers. Det är en mäktig rundtur som tar skidåkare både uppför och nerför branta rännor, uppför klippiga passager, över Sveriges två högsta toppar och skidåkning ner för glaciärer. Det ger en upplevelser som du sent kommer att glömma.

Tarfalastugan med Lillietoppsrännan ovanför högra delen av hustaket.
Isfallsglaciären ligger ett långt stenkast från Tarfalastugan.

Det finns mer att hämta om suget för höga berg är stor. Ett stenkast norrut ligger Sveriges fjärde högsta berg Kaskasatjåkka. Från toppen finns det två åkalternativ. Antingen ner via Lillietoppsrännan eller att åka ner samma väg som uppstigningen. Lillietoppsrännan ligger högt på listan över Sveriges bästa åk.

Mer information om Tarfalastugan här.

På Snösäker hittar du beskrivningar till 26 toppturer i Kebnekaiseområdet. Kolla in dem här.

Du kan även läsa om skidåkningen i Kebnekaise-Tarfala i vår digitala guidebok över området.