Tarfala – skidåkning bland Sveriges högsta toppar

ClosePlease login

 

Det är få platser i Sverige som imponerar lika mycket som Tarfaladalen. Här är glaciärerna stora, bergen höga och skidåken långa. Längst in i den vackra dalgången ligger Tarfalastugan som är den perfekta utgångspunkten för topptursäventyr i området.

4-bäddsrum i Tarfalastugan.

Tarfalastugan – en bra bas
Tarfalastugan ligger vackert med en spektakulär utsikt över Isfallsgalciären och mäktiga delar av Kebnekaisemassivet. Stugan, som ägs och drivs av STF (Svenska turistföreningen), har 25 bäddar och här är det självhushåll som gäller. Egen mat tas med, vatten hämtas i bäcken och värmen kommer från eldning i kamin. Delar av året finns en stugvärd på plats som ser till att allt sköts. Hit går man eller åker skoter och det är lite mer än 20 kilometer från Nikkaluokta.
Mer information om Tarfalastugan hittar du här.

Utgångspunkt för Kebnekaises stora travers
En riktigt cool tur från stugan är Kebnekaises stora travers. Det är en mäktig rundtur som tar skidåkare både uppför och nerför branta rännor, uppför klippiga passager, över Sveriges två högsta toppar och skidåkning ner för glaciärer. Det ger en upplevelser som du sent kommer att glömma.
Läs mer om Kebnekaises stora travers

Tarfalastugan med Lillietoppsrännan ovanför högra delen av hustaket.
Isfallsglaciären ligger ett långt stenkast från Tarfalastugan.

Smidigt om man vill gå Östra leden
Vill du bestiga Kebnekaise på ett lite enklare sätt finns möjligheten att gå över glaciärerna åt sydväst och ansluta till Östra leden. Det är smidigare än att gå från Kebnekaise Fjällstation, men du missar det fina åket längs Jökelbäcken.
Ett stenkast norr om Tarfalastugan ligger Sveriges fjärde högsta berg Kaskasatjåkka. Från toppen finns det två åkalternativ. Antingen tillbaka ner samma väg som uppstigningen,  eller ner via Lillietoppsrännan. Den ligger högt på listan över Sveriges bästa åk. Tarfalastugan är även utgångspunkt för en tur till det vackra fjället Drakryggen. Det är en bit att gå, men framme vid berget har ni två riktigt fina åk att välja bland. Eller så tar ni båda.
Läs mer om Drakryggen
Läs mer om en bestigning via Östra leden.
Läs mer om Kaskasatjåkka
Läs mer om Lillietoppsrännan

Rännan upp till Halspasset är bred och syns ovanför gruppen som korsar Isfallsglaciären.


Här finns även lättare åk

Men det finns även några enklare åk i Tarfaladalen. Nära stugan ligger Darfalcorru, som är en lätt tur att ta när ni har några timmar över. Den passar även bra att kombinera bra med  Hydrologrännan. Denna är bred och inte speciellt svår. Det är även lätt att hitta enkel terräng på både Stor- och Isfallsglaciären, men dessa åk kräver att du har glaciärkunskap.
Läs mer om Darfalcorru
Läs mer om Hydrologrännan
Läs mer om åket på Storglaciären

På Snösäker hittar du beskrivningar till 29 toppturer i Kebnekaiseområdet. Kolla in dem här.

Du kan även läsa om skidåkningen i Kebnekaise-Tarfala i vår digitala guidebok över området. 

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker, föreläsningar och Homeparty. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan.
Här blir du medlem på Snösäker.
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.
Ett Homeparty innebär att vi kommer hem till dig och föreläser om laviner, topptur eller offpist.
Här kan du läsa mer om Homeparty.