Sveriges bästa topptur med drive-in

Precis väster om Björkliden, på Loktachohkkas nordsida, går en topptur som nog får anses vara Sveriges bästa med drive-in. Turen, som i folkmun kallas Kopparåsen eller Kopparåsrännan, har bra lutning, 950 meter i fallhöjd, ingen anmarsch och ofta är snön bra. Dessutom finns det, med en liten omväg, möjlighet att både äta en galet god våffla och övernatta på en charmig fjällstation.

För att ta sig till berget från parkeringen måste järnvägen korsas.

Leta efter bästa snön på väg upp
Efter att ha parkerat bilen och korsat järnvägen mot Narvik tar du snabbt höjd upp längs bäcken Raigenjira. Oftast är det bäst att gå upp ganska nära bäcken, men det beror på snöläget. Vissa år är hela fjällsidan snötäckt, medan det andra år är mer barblåst. Men eftersom det ofta blåser längs fjällsidan här hamnar snön många gånger i lä bakom ryggar och i sänkor. Det är på dessa platser du ofta kan hitta bra snö på denna stora fjällsida.

Galet goda våfflor på Låkta.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!