ClosePlease login

Snösäker älskar kunskap så nu tänker vi kolla vad du kan om laviner, toppturer och berg. Fyll i ditt namn och din mejladress och utmana dig själv med Snösäkerquizzets 16 snabba frågor!

Namn Mejladress

Det krävs fyra faktorer för att en lavinolycka ska kunna inträffa där tre av faktorerna är: väder, terräng och snö. Vilken är den fjärde faktorn?

Laviner kräver ganska så branta backar. Hur brant måste det oftast minst vara för att en lavin ska kunna starta?

Bara genom att du vet sluttningens väderstreck kan du få en uppfattning om potentiell lavinfara. 60 procent av alla laviner på norra delen av jordklotet sker på sluttningar i vilket väderstreck?

Det är morgon och du ska ut och åka skidor. Snön faller kraftigt från himlen. Under dagen stiger temperaturen och snön övergår till regn. Vad händer med lavinfaran i samband med detta?

När du är ute och åker skidor kan du observera snön för att få en tydlig signal på lavinfara. Vad visar tecken på ökad lavinfara?

Vad ökar risken för att din grupp ska råka ut för en lavinolycka?

Om åket ni precis ska göra är brantare än 30 grader och ligger över trädgränsen, hur ska ni då bege er ner för sluttningen?

Den mesta nederbörden under vintern uppstår av att varm luft med mycket fukt kyls av på höjd, där den kallare luften inte kan hålla en lika hög fuktighet. Resultatet blir oftast snö. Vad kallas denna typ av nederbörd?

Att pricka puder under en vecka semester är svårt. Men till vilken plats ska du åka för att ha störst chans på snorkelföre?

Norges näst största ö (bortsett från ö-gruppen Svalbard) är en gömd pärla för de som vill uppleva spektakulära toppturer. Vad heter ön?

Sveriges längsta åk är över 1500 höjdmeter, alltså i klass med både Norge och Alperna. Vad heter toppen du måste bestiga för att göra detta åk, och i vilket område ligger den?

Sunnmöre öst och Sunnmöre väst i Norge är topptursområden i absoluta världsklass, men dessa två områden delas av en fjord. Vad heter fjorden?

När du går på topptur sätter du något under skidorna. Vad heter det?

Du vill tajma det perfekta norska våråket med riktigt bra sorbetsnö. Du måste göra åket innan klockan 1300 eftersom du har en after ski planerad. Vilket väderstreck ska du då åka?

Vägval är viktigt för säkerheten när du går på topptur. Var är du säkrast?

Hur många berg är över 2000 meter i Sverige?

[mlw_quizmaster_leaderboard mlw_quiz=1]