Skidexpedition till Sarek – enklare än du tror

ClosePlease login

Sarek är Sveriges och kanske även Europas vildaste fjällområde. Här finns landets pampigaste berg, men skoterförbud tillsammans med avsaknaden av vägar och stugor gör att få skidåkare besöker området. Sarek är nästan 2000 kvadratkilometer stort och Sveriges största högfjällsområde.

I Sarek är det förbjudet att köra skoter för de flesta.

Här är alla hotellrum gjorda av nylon och dun
Oavsett vilken del av den vidsträckta nationalparken du besöker är det boende i tält som gäller och ska du kommunicera med omvärlden måste du ha tillgång till satellittelefon. För att besöka Sarek behöver du gilla strapatser och ha testat att vintertälta. Men har du dessa erfarenheter blir du belönad med spännande skidåkning och färgstarka minnen.

I Sarek är det tält som gäller.

Smidigaste vägen är från Kvikkjokk
Man kan ta sig in i Sarek från flera håll, men det smidigaste är från Kvikkjokk. Från den lilla byn finns det möjlighet att ordna skoterskjuts (exempelvis med företaget Båttrafik i Kvikkjokk) upp till nationalparksgränsen. Sedan får ni fortsätta med skidor och pulka åt nordväst i runt en mil. Vädret kan vara riktigt styggt i denna del av fjällen, så det bästa är att sätta upp ert basläger nedanför trädgränsen. Gör man det nära samevistet Pårak finns det flera fina toppturer i närheten, som 2000-meterstoppen Bårddetjhåkkå och Boarektjåhkkå.

På väg upp igen för ett sista åk för dagen.

Stora äventyr i norr
Man kan även ta sig in i Sarek från nordväst (Ahkka) eller nordost (
Saltoluokta). Här är fjällen kanske lite kaxigare, men ett äventyr i denna del av nationalparken är mer tidskrävande. Många som åker skidor i denna del av nationalparken bor inte i basläger, utan väljer att göra en travers av Sareks norra delar.

Stora berg, enorma ytor och få människor – så är det i Sarek.

Det finns även guidade skidäventyr i Sarek
Är du sugen på att gå på topptur i Sarek, men tycker att utmaningarna verkar för stora, finns möjlighet till guidade resor. Bland annat har Pure Skitouring ett upplägg med bergsguide och basläger.

Här hittar du beskrivningar till våra toppturer i Sarek.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker och föreläsningar. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Snöjägaren. På Snösäker finns två olika medlemskap Premium  och Premium+
Vi har även skrivit boken Toppturer i Norge. Kolla in den här.