Skandinaviens 13 bästa klimatsmarta skidäventyr

I motsats till många andra länder med snö har Sverige och Norge väl utbyggd kollektivtrafik, så förutsättningarna för ett klimatsmarta skidresor på hemmaplan är goda.  Men hur gör man och vart åker man om man vill göra klimatsmart skidäventyr? Här följer tips på 13 resor med låga koldioxidutsläpp.

Norge och Sverige har fina nattåg och till vissa fina destinationer finns det även nattbuss. Det gör att du kan sova och resa samtidigt, vilket i sin tur gör ditt klimatsmarta resande effektivt och att du slipper boendekostnader. Till flera av destinationerna nedan kan du jobba heldag på avresedagen, resa på kväll/natt och stå på skidor morgonen dagen efter – perfekt om du vill få till en fullspäckad weekend.

Vissa destinationer kräver att du hyr bil på plats, men trots det blir klimatvinsterna stora eftersom det är resan till fjällen som genererar de stora utsläppen. Om du exempelvis ska åka till Romsdal minskar du dina utsläpp med 100 kilo koldioxid bara på sträckan Oslo-Åndalsnes (Romsdal) t/r om du tar tåget istället för bilen (om ni är två i den). Kolla in Hertz, de har ett koncept som heter Green Collection och hyr ut elbilar! Kolla även in nabobil.no, som är ett Airbnb för bilägare.

Många av toppturerna runt Sogndal nås enkelt med lokaltrafik.

1. Sogndal – här har toppturerna egna hållplatser
Med sina två liftsystem, fina skogsåkning och hundratals toppturer är Sogndal en av Skandinaviens absolut bästa skiddestinationer. Liftsystemet och flera av toppturerna ligger skönt nära busshållplatser. Och du kan faktiskt kliva på bussen i Oslo sent på kvällen och ta på dig skidorna vid busshållplatsen tidigt på morgonen för att göra Skredfjellet eller Nyastölseggi. Nattbussen lämnar Oslo vid 22-tiden på kvällen, så många svenskar hinner jobba halvdag innan de tar sig till den norska huvudstaden.
På Snösäker finns beskrivningar till 25 toppturer och 16 offpiståk i Sogndal.

Åket ner från Vatnahalsens topptur Urdshovd bjuder på en mäktig vy över Flåmsdalen.

2. Vatnahalsen – hit kommer du bara med tåg
Vatnahalsen ligger strax söder om Sognefjorden längs Flåmsbana, järnvägen som förbinder fjorden med fjället. Till Vatnahalsen kan du bara ta dig med tåg (eller skidor) och här finns ett tiotal fina toppturer av varierande längd och svårighetsgrad. Hotellet i Vatnahalsen är navet i skidåkningen och flera av turerna börjar och slutar vid hotelltrappan. För att åka till Vatnahalsen tar du tåget från Oslo till Myrdal och byter sedan till Flåmsbana. Vatnahalsen är första station längs banan, en sträcka som är så pass kort att du kan göra den på skidor. Nattåget från Oslo är riktigt bekvämt och ett effektivt sätt att ta sig till Vatnahalsen. Och så slipper du att betala för en hotellnatt.
På Snösäker finns beskrivningar till 6 toppturer i Vatnahalsen.

På väg mot nordtoppen med sydtoppen i höger i bild.

3. Kebnekaise – Sveriges högsta berg
Ett lands högsta punkt har alltid en speciell dragningskraft. Med all rätt ska du som skidåkare känna den kraften till Kebnekaiseområdet. Här finns nämligen några av de bästa toppturerna i Sverige, allt inbäddat bland glaciärer och berg. Och här finns Doulbagorni som kanske är den coolaste toppturer vi har i Sverige. Eller Kebnekaises stora travers som du ser i video ovan. Med tåg till Kiruna och buss till Nikkaluokta är det enkelt att ta sig till starten av äventyret. Från Nikkaluokta är det sedan möjligt att på olika sätt beta av de 20 kilometerna in till Kebnekaise fjällstation. Kolla in Skitouring Scandinavias riktigt häftiga klimatsmarta resa till området, där man tolkar efter hundar in till Kebnekaise fjällstation.
På Snösäker finns beskrivningar till 27 toppturer i Kebnekaiseområdet.

Utsikten från Ahkkas drottning Stortoppen en sen eftermiddag i april.

4. Ahkka – Sveriges största åk
Ahkka är ett mäktigt bergsmassiv med ett 10 tal toppar varav Stortoppen sträcker sig hela 2015 meter över havet. Från toppen väntar Sveriges längsta skidåk med nästan 1600 meter i fallhöjd. Boende hittar du i STF Ahkkastugorna, som ligger cirka 10 kilometer från Ritsem. Till Ritsem är det enkelt att ta sig med buss från Gällivare, som i sin tur nås med tåg. Men Ahkka bjuder på mer skidåkning än Stortoppen, så se till att boka in ett gäng dagar när du åker dit.
På Snösäker finns beskrivningar till 6 toppturer i Ahkka.

Karsten Gefle njuter av pudret som aldrig tar slut i Stranda.

5. Stranda – med busshållplats mellan liftarna
Strandafjellet är en av Skandinaviens bästa skidberg och mittemellan liftarna ligger det finns faktiskt en busshållplats. Så du kan kliva ur bussen och rakt in i liften som tar dig upp till Roaldshorn. Därifrån kan du njuta flera riktigt fina offpiståk. Stranda ligger på östra Sunnmöre och här kryllar det av fina toppturer, många av dem med både busshållplats och fjordutsikt. Nattbussen från Oslo glider in i byn runt 8 på morgonen, så du har god tid på dig innan liftarna öppnar. Toppturerna har öppet dygnet runt.
På Snösäker finns beskrivningar till 30 toppturer och 9 offpiståk i området runt Stranda.

Ett av de coolaste berget i Sunnmörsalperna – Saudehornet.

6. Örsta – med en vulkan på tomten
En kvart efter att du hoppat av bussen i Örsta kan du vara på väg uppför ett av Norges coolaste toppar – Saudehornet. Turen upp till den 1303 meter höga vulkanlika toppen börjar i utkanten av byn. Trots höjden är detta en ganska snabb topptur och från toppen ser du hundratals skäl att inte hoppa på bussen hem igen. Västra Sunnmöre kryllar av bra toppturer och det finns få platser i världen där andelen kvalitetsåk per kvadratkilometer är större än här.  På promenadavstånd från Örsta centrum hittar du klassiker som Saudehornet, Nivane, Kyrkjetind och det lite lättare Sandhornet. Det är toppar som räcker för en helg, men ska du stanna längre kan du behöva hyra en bil. Eller så tar du bussen vidare till grannbyn Säbö. Där finns också en massa fina turer.
På Snösäker hittar du beskrivningar till 44 beskrivningar till toppturer i Sunnmöre Väst.

En av fyra tågstopp i Raundalen. Här funkar ski in, train out riktigt bra.

7. Raundalen – som Glaciärexpressen, men utan glaciärer
På nordsidan av den två mil långa Raundalsryggen ligger toppturerna tätt.  Du når i princip alla från någon av de fyra tågstationer som finns i Raundalen och precis som längs schweiziska Glaciärexpressen har du ski in till perongen.  Du når Raundalen genom att ta nattåget från Oslo till Voss och sedan ta lokaltåget en halvtimme. Det är inte lätt att hitta boende i Raundalen, så antingen får du slå upp tältet, eller så bor du nere i Voss och tågpendlar upp i dalen varje morgon. Vägg i vägg med Voss tågstation ligger det überklassiska hotellet Fleischers. Och snart öppnar den nya kabinbanan upp till skidområdet Voss Resort på toppen ovanför den lilla staden. Kabinbanans dalstation kommer också att ligga vägg i vägg med järnvägsstationen. Fast åt andra hållet.
På Snösäker hittar du beskrivningar till 7 toppturer i Raundalen.

I Narvik är det nära till både fjord och fjäll.

8. Narvik – bäst i Skandinavien?
Sprillans ny gondol, järnvägsstation mitt i stan, Skandinaviens vassaste skidberg och hundratals fina toppturer gör Narvik till ett måste för alla skidåkare som gillar äventyr bortom pisterna. Du kan göra mycket roligt med liftsystemet som utgångspunkt, men ska du komma till de coolaste toppturerna underlättar det om du hyr en bil på plats. Det går nattåg till Narvik från södra Sverige, men resan är lång. Så ska du maxa din resa bör du vara här längre än en weekend. Typ en säsong.
På Snösäker finns beskrivningar till 10 toppturer och 6 offpiståk i Narvik.

I området kring Jölster är många berg runda och mjuka.

9. Jölster – snösäkert hemlis
För några år sedan hade ingen hört talas om Jölster, men nu börjar området klättra på listorna över spännande nya norska topptursområden. Området är snösäkert och ligger mittemellan topptursgiganterna Sogndal och Stryn. Bergen i området är som gjorda för toppturer och här finns många fina nybörjarturer. Du når Jölster med nattbuss från Oslo och även om du når en del av turerna med kollektivtrafik är det smidigt att ha en hyrbil på plats.
På Snösäker hittar du beskrivningar till 17 toppturer i Jölster.

Norsk lyx i Hunddalshyttan.

10. Hunddalen – ski-in till charmig hytta
Hunddalen är, precis som Vatnahalsen, en destination som du bara kan nå med tåg. Efter att du klivit av tåget i väglösa Katterat väntar en lättgången mil in till charmiga Hunddalshytta, som ägs av Norska turistföreningen. Runt den lilla stugan finns mängder av läckra fjäll med kort anmarsch. För att kunna bo i stugan krävs det att du tar med egen mat och har tillgång till en så kallad DNT-nyckel. Har du ingen egen nyckel finns det att låna i Narvik.
På Snösäker finns beskrivningar till 4 toppturer i Hunddalen.

Storulvån är coola berg nära Åre.

11. Storulvån – lättrest till Jämtländskt turområde
Längs vägen in mot fjällstationen Storulvån  i Jämtland ligger flera fina topptursfjäll. Det är inte drive in med tåget till dessa turer, men det är bara en kort bussresa upp från järnvägen som går mellan Östersund och Trondheim, så hit är det lätt att resa klimatsmart. Det är vanligast att topptura på något av fjällen Storsnasen, Tväråklumparna och Getryggen, men här finns fler fjäll och många varianter. Ni kan antingen bo på den trevliga fjällstationen, eller så tältar ni nedanför någon av toppturerna.
På Snösäker finns 4 beskrivningar till toppturer i Storulvån.

Stora berg och fantastisk skidåkning, det är en kort summering av Romsdal

12. Romsdal – ta tåget till paradiset
Romsdal innebär inte bara klättring av högsta klass, här finns även hundratals fina toppturer. Tåget upp från Oslo tar 5,5 timmar och stannar i Åndalsnes, som är en bra bas för toppturer i området. Då har du nära till både kollektivtrafik och turer i alla väderstreck. Från Åndalsnes är det enkelt att ta bussen till Isfjorden och totalklassisker som Skarven och Kirketaket. Eller så tar du den åt andra hållet, mot Innfjorden. Här väntar megaåk som Finnan och Skjervan.
På Snösäker finns 30 beskrivningar till toppturer i Romsdal.

Området kring Abisko/Björkliden/Riksgränsen bjuder på mer än bra skidåkning.

13. Abisko Björkliden Riksgränsen – riktig skidåknings svenska vagga
Området mellan Abisko och Riksgränsen är det svenska toppturandets vagga och här har man bestigit toppar på skidor i mer än hundra år. Alla tre skidorterna har egen järnvägsstation och oavsett vilken ort du väljer som bas har du ett bra urval av turer. Det är relativt enkelt att färdas kollektivt mellan de olika orterna och dessutom har du nära ner till Narvik. Om du bor söder om Polcirkeln – och det är det ju ganska många som gör – så blir tågresan hit upp lång. Dessutom finns det väldigt mycket olika saker att göra i området, så se till att plocka ut rejält många semesterdagar innan du sätter dig på tåget norrut.
På Snösäker finns 20 beskrivningar till toppturer i Abisko/Björkliden/Riksgränsen.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.