Sex toppturer med lång säsong

ClosePlease login

Det finns fortfarande snö på många platser i fjällen och på vissa berg kan du åka skidor nu i maj. Nedan följer några toppturer du kan göra hela vägen fram till badsäsongen. På Snösäker finns det för närvarande beskrivningar till 452 toppturer i Skandinavien. En hel del är gratis, medan andra kräver att du är medlem på Snösäker eller köpt någon av våra digitala guideböcker.

1. Steindalsnosi
Steindalsnosi är ett av de skidberg i Norge som har längst säsong. Och på sommaren är anmarschen smidigare än på vintern. Det som krävs är nå detta åk är att vägen över Sognefjellet öppnats, vilket brukar ske i slutet av april. På Steindalsnosi bjuds du 600 höjdmeter nordvänd glaciärskidåkning. Och blir du inte mätt på det är det bara att fortsätta med grannberget Fanaråken.
Här kan du läsa mer om toppturer på Steindalsnosi.

2. Spanstind
E6:an norrut från Narvik gör att du får smidig tillgång till denna topptursklassiker. Eftersom vägen når högt vid detta fjäll blir en försommarbestigning många gånger ett relativt enkelt äventyr. Och eftersom Spanstind ligger så pass långt norrut finns möjligheten att åka skidor under midnattssolen.
Här kan du läsa mer om toppturer på Spanstind.

3. Vangsen
Hög höjd, nordvänt läge och väg en bra bit upp på fjället gör Vangsen i Jostedalen till en given vårfavorit. Fördelen med att bestiga detta 1757 meter höga fjäll på våren är att vägen upp genom Vanndalen skottats fram och att du på så sätt slipper den halvsega inledningen från Myri.
Här kan du läsa mer om toppturer på Vangsen.

Coola toppar kring Storbrean.

4. Sauen
Under senvåren är Sauen den 2000-meterstopp som är lättast att bestiga i den mäktiga Leirdalen. Du parkerar vid bergets fot, korsar ån Leira via en bro och börjar sedan ta höjd direkt upp mot den pampiga glaciären Storbrean. 1100 höjdmeter senare kliver du upp på toppen och blickar ut över en av Skandinaviens mest alpina vyer.
Här kan du läsa mer om toppturer på Sauen.

Snygga berg väster om Riksgränsen.

5. Nordalsfjell
Så länge liftarna är öppna i Riksgränsen kan du enkelt nå toppen av Nordalsfjell. Det är bara att ta liften till toppen, fortsätta söderut och sedan göra en snabb bestigning via fjällets nordsida. När du satt bindningarna i utförsläge kan du välja mellan att köra ner österut, eller ge dig i kast med den beryktade Nordalsbranten.
Här kan du läsa mer om toppturer på Nordalsfjell.

6. Sätreskarsfjellet
Området kring Stryn är snörikt och har många höga fjäll. Den topp som är lättast att nå så här års är Sätreskarsfjället, som ligger mellan Stryntunnlarna. Här parkerar du smidigt vid vägkanten och kan även sent på säsongen ta på skidorna vid bildörren.
Här kan du läsa mer om toppturer på Sätreskarsfjellet

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.