ClosePlease login
Verbier - en skidort i Schweiz som uppfyller de flesta kraven en skidåkare kan tänka ställa.
Verbier – en skidort i Schweiz som uppfyller de flesta krav en skidåkare kan tänka sig ställa.

En lyckad skidresa handlar inte bara om bra skidberg och mycket snö. Ska du mest ut av din skidresa spelar själva byn och dess läge stor roll. Här följer fem saker att fundera över när du väljer destination:

1: Kort transfer
Strunta i orterna med lång transfer om du planerar en kortare resa eller en weekend. Har du bokat ett vettigt flyg till en skidort med kort transfer kan du åka skidor både första och sista dagen på din skidresa. Räkna inte med det om skidorten ligger fem timmar från flygplatsen. Flera av de stora flygplatserna i Alperna har egna tågstationer. Då kan du sitta på tåget mot bergen en halvtimma efter att du stigit av planet.

2: Nära till liften
På en del destinationer krävs det att du tar buss till liften. Det påverkar både humör och din tid på skidor negativt.

3: Något att göra när du inte åker skidor
Liften är stängd fler timmar än den är öppen. På en bra skidort finns det något att göra efter att liften slutat gå eller de dagar då vädret är för tråkigt för att åka skidor. Så kolla upp att orten du tänkt besöka är välutrustad när det gäller gym, klättervägg, badhus och välsorterade skidbutiker.

4: Bra afterski och mat
Mat smakar aldrig så bra som efter en hård dag på fjället. Ska du inte laga maten själv är det viktigt att din skidort har ett vettigt utbud när det gäller afterski och restauranger.

5. Topptursmöjligheter
Givetvis är ett lätt att nå offpisten på en bra skidort. Men det är bra om det finns några åk som kan kräva lite jobb att nå. Då räcker snön längre.
Om det inte snöat på ett tag krävs det ofta att du får plocka fram hudarna för att komma till orörd snö. Och några dagar på hudar kan rädda en vecka som annars blivit kass. Därför är det bra om din skidort har möjligheter till toppturer och att det finns lättillgänglig information om dessa.

I boken Snösäker kan du lära dig mer om hur du ska tänka för att maxa skiresan. Du beställer den här.

Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, sajten Snösäker.se och föreläsningar/homepartyn.