ClosePlease login
Trots dålig sikt så är rännor roliga att köra.
På en bra skidort kan du alltid åka skidor – trots dålig sikt.

I artikelserien Så väljer du rätt skidort försöker vi att reda ut vad en bra skidort för offpist egentligen är. I del 1 kollade vi på själva liftsystemet. Den här gången tittar vi närmare vad som krävs när sikten är dålig. För en sak är säker: om målet är att maxa antalet dagar med bra skidåkning krävs det att din skidort funkar – även när sikten är kass.

Vem bryr sig om filmjölk i sina goggles?
På en dålig skidort blir ni sittande på en dyr restaurang med blaskig gulasch när sikten är dålig, medan ni på en bra skidort kan få episka dagar. Det är jättefräckt med skidorter som har massa terräng på kalfjället, men när det snöar eller är dimmigt är det skit. När vit himmel och snötäckt mark flyter ihop blir det svårt att veta vad som är upp och ner, det blir svårt att se hinder och skiftningar i terrängen. Dessutom är det svårt att navigera i dålig sikt och skulle olyckan vara framme flyger inga helikoptrar. Därför har en bra skidort åk där det finns något som ger kontrast, även när känns som någon hällt filmjölk i dina goggles. Så när sikten är reducerad har ni två alternativ:

1. Dra åt skogen
När det snöar åker skidåkare med koll i skogen och ofta är det enda chansen att få bra åk när sikten är dålig. På många håll i Alperna och Nordamerika är skogsåkningen begränsad. Vissa gånger för att skydda träden, andra för att skydda djur. Därför är det viktigt att undersöka om du får åka i skogen på din tänkta skidort. Många gånger är förbjudna områden markerade på pistkartan, som finns på alla skidorters sajter.

2. Kör en ränna
Ett annat alternativ när sikten är dålig är att köra en ränna, eftersom klipporna längs sidorna ger kontrast och underlättar skidåkningen. Dagar med dålig sikt är fel tillfälle att köra en 45-graders ränna med tusen meters fallhöjd som slutar i en komplex glaciär. Men det är bra om din tänkta skidort har lugnare varianter där ni kan slå ihjäl några timmar i dimman.

Tips!
I boken Snösäker – elva steg mot bättre, säkrare och roligare offpist ägnar vi ett helt kapitel åt skidåkning vid dålig sikt. I kapitlet lär du dig allt från säkerhet till hur du hittar den bästa skogen. Du köper Snösäker här.

Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, sajten Snösäker.se och föreläsningar/homepartyn.