Så gör du Sveriges coolaste åk

Kratern på Duolbagorni i Kebnekaise är inte bara ett galet vackert skidåk, du får också riktigt bra skidåkning och ett spännande äventyr. Även om åket innebär en firning i början är detta inget extremt åk. Mycket av terrängen är dock brantare än 30 grader och ni kommer att ha många branter ovanför er, så detta är ett åk för dagar med stabila lavinförhållanden. Nedan beskriver vi hur du steg för steg gör detta fantastiska åk.

1. Längs Kittelbäcken
Från Kebnekaise går ni västerut. Efter cirka tre kilometer är ni framme vid Kittelbäcken. Håll nordost, upp längs östsidan av bäcken. När det flackar ut under den läckra Rullevaarerännan håller ni återigen västerut, upp mot passet mellan Virreanvarri och Duolbagorni. På bilden ovan syns hela åket. Det går från toppen av det stora snöfältet i Kratern och vidare ner genom rännorna ovanför den stora svarta bergsväggen.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!