Martins åk – bästa toppturen i Sylarna

Martins åk är ett av många bra åk i Sylarna, antagligen det bästa. Här får du pampiga vyer, pirr i magen och fin skidåkning.

Från Sylarnas fjällstation siktar man skidspetsarna mot Storsylens respektingivande östvägg. Men lugnt, den väggen ska inte bestigas. Istället går man in i dalen öster om Storsylen och fortsätter upp mot Pinnaklarna. Landskapet är läckert, med branta glaciärer och spetsiga toppar.

Uppe vid Pinnaklarna och starten till Martins åk.
Vid Pinnaklarna är det lite trångt.

Sista biten mot Pinnaklarna blir det lite brantare. Beroende på snön kan det bli så att skidorna åker upp på ryggsäcken. Uppe på ryggen öppnar landskapet upp sig och utsikten blir hänförande. Nedanför har du nu cirka 700 meter med högkvalitativ åkning – Martins åk. Första delen är brant men efter 100 höjdmeter börjar det flacka ut. Halvvägs ner kör du över en platå, innan åket branter till igen. Sedan är det en bit på flacken tillbaka till fjällstationen.

Under övre delen av Martins åk är utsikten över första delen av Syltraversen fenomenal.
Martins åk är ett stort åk.

Här hittar du topptursbeskrivningen till Martins åk.

På snösäker.se finns det 12 topptursbeskrivningar till Sylarna, varav 5 är unika för vår digitala guidebok e-förare Sylarna.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.