Lång säsong och långa åk i lång dal

 

Jostedalen är en fyra mil lång dal som sträcker sig från Sognefjorden i söder till den stora glaciären Jostedalsbreen i norr. Dalen är trång och klippväggarna som omger den är hundratals meter höga, så det är lätt att tro att det inte finns någon skidåkning här. Men på några ställen serpentinar sig smala vägar upp i sidodalar med betydligt mer plats. I dessa dalar finns ett gäng fina, långa men ändå lättillgängliga toppturer. Jostedalens läge – intryckt mellan fjorden och glaciären – gör vintrarna snörika. Det tillsammans med vägarna som tar dig högt upp i sidodalarna gör säsongen lång och i Jostedalen kan du ofta hitta snö en bit in i juni. Här beskriver vi de bästa toppturerna i dessa sidodalar.

Hesten är Leirdalens snygging #1.

Leirdalen – ski in på riktigt
En dryg mil in i Jostedalen dalen kan du svänga västerut och snirkla dig upp till Leirdalen. När du kör ut ur skogen möts du av en mäktig vy. Från Såta i norr till Skogafjellet i söder har du en sju (!) kilometer bred östvänd fjällsida med fallhöjder på upp mot 1250 meter. En stor fördel med Leirdalen är att du parkerar nära berget och du gör stoppsladd vid bildörren. Mycket av åkningen här har skön cruiselutning mellan 25 och 30 grader, men här finns brantare och mer komplexa åk som exempelvis Hesten.
I Leirdalen hittar du toppar som Asbjörnosi, Gråmerri, Gröndalseggi och ovan nämnda Hesten.

  Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!