Detta är Kebnekaises bästa lätta toppturer

På väg uppför Jökulbäcken - som är en riktig snösamlare.

Stup, rännor och glaciärer har gett Kebnekaise ett rykte om att vara ett utmanande område för skidåkare. Men här finns flera toppturer som både är bra och relativt lätta. Vi guidar till några av våra favoriter.

1. Jökelbäcken aka Snösamlaren
Den vanligaste vindriktningen i Kebnekaise är västlig och det gör att mycket snö driver in i den djupa ravin som Jökelbäcken rinner genom. Det ger ofta bra snö, men ibland även lavinfarliga förhållanden i ravinens läsluttningar. Den sista biten upp mot toppen är flack, men har ni bra sikt är denna sista del ett måste – från toppen har ni läcker utsikt mot Kebnekaises maffiga östvägg och den alpina Tarfaladalen.
Höjd: 1763 möh
Svårighetsgrad: Medel
Fallhöjd: 1100 höjdmeter
Tidsåtgång upp: 3-4 timmar
Väderstreck: Syd
Här kan du läsa turbeskrivningen till Kebnetjåkka, via Jökelbäcken.

Bli medlem och få tillgång till artikeln.

Redan medlem? Logga in nedan eller här.

Som medlem på Snösäker får du tillgång till massa artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även hundratals beskrivningar till Skandinaviens bästa toppturer och offpiståk, men också de digitala kurserna Lavinskolan, Topptursskolan och Snöjägaren.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt så behöver du betala för ytterligare ett år här!

Pris: 229:-/år

Bli medlem här.