Här testar du topptur i Sverige

 

På senare år har intresset för topptur ökat stort och försäljningen av turprylar rusar. Men innan du knockar spargrisen och lägger många tusenlappar på utrustning är det bra att testa om det här med att bestiga berg på skidor är något för dig. Nedan listar vi sju svenska destinationer där det finns möjlighet att hyra utrustning för topptur och där det även finns bra nybörjarturer.

Från liftsystemet i Hemavan når du smidigt flera fina nybörjarturer.

Hemavan – lättillgängligt på riktigt
Det finns lättillgängliga toppturer – och så finns det Hemavan. Från toppen av Kungliften glider du en kort bit innan du sätter på stighudarna. En kort stund senare står du på toppen av Jungfruvårtan. Det kan vara Sveriges mest lättillgängliga topptursfjäll. Härifrån kan du antingen glida ner mot liftsystemet igen, eller så fortsätter du åt nordöst längs en lång fjällrygg som slutar i Södra Sytertoppen. Från ryggen finns flera fina åk. Åker du österut hamnar du i dalen Kobåset. Kör du västerut hamnar du snart i dalen Viterskalet. Båda dessa dalar omgärdas av fina och lättillgängliga toppar. Topptursutrustningen kan du hyra du på någon av liftanläggningens skiduthyrningar. På Snösäker finns det beskrivningar till 18 toppturer runt Hemavan. Du läser dem här.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!