Här åker du skidor på långhelgerna i maj

Kategori: Artiklar | 0

Det är fortfarande mycket snö i fjällen och i år har maj välsignats med två långhelger då de flesta är lediga från jobbet. Det är perfekt för dig som vill klämma ut det sista ur denna magiska säsong. Så lägg en mjuk valla på skidorna, packa solkrämen och dra norrut!

Bra med vägar som går högt

Innan ni bestämmer destination är det viktigt att ha koll på hur högt vägarna går. I maj har snögränsen, även på snörika destinationer, börjat klättra upp på fjällsidorna. Vill du inte klättra i björkskog eller svettas längs traktorstigar ska du spana efter bilvägar som går en bit upp på fjället.

Kolla efter nordvända åk
En annan sak som ni bör kolla upp är att det finns åk på er destination som vetter åt norr, nordväst eller nordost. Ska du hitta kallsnö i maj ska du leta på dessa sidor. Alla 416 toppturer på Snösäker har det primära väderstrecket angett i sin turbeskrivning, så det är bara att kolla runt här.
Nedan följer några destinationer som lämpar sig fint för toppturer i maj. För att kunna läsa beskrivningarna till vissa av turerna krävs ett medlemskap på Snösäker. Bli medlem här.

Stryn – nå högt hela året
Stryn är mest känd som en sommardestination, men det är på våren som det här området är bäst. Då är dagarna tillräckligt långa för att hinna bestiga giganter som Skåla och Storskredfjell. Vill du ta det lite lugnare ska du kolla in toppturer som Midstolhyrna och Sätreskarsfjellet uppe vid Stryntunnlarna. Här är säsongen lång, åken fina och du når ända upp till 900 möh med bil – hela året.

Hurrungane – stoppsladd vid kofångaren
I månadsskiftet april/maj brukar vägen (Rv 55) förbi Krossbu och västerut mot Turtagrö öppna. Då får ni smidig tillgång till många fina turer, som Fanaråken, Steindalsnosi och Store Smörstabbtind. I maj brukar även vägen mellan Turtagrö och Övre Årdal öppna. På så sätt blir anmarscherna till Lauvnostind, Store Ringstind och Store Soleibotntind smidigare.

Låååång uppförsbacke på Bukkehöe i Jotunheimen.

Jotunheimen – plocka flera 2000-metare på en dag
Vägen in mot Leirvassbu är alla vårskidåkares dröm. Här ligger 2000-toppar med nordöstvända åk på rad och längs ån Leira ligger flera fina gräsplättar där du kan slå upp tältet. Här finns klassiska åk som Storebjörn, Loftet och Bukkehöe. Möjligheterna till att plocka flera 2000-meterstoppar på samma dag är stora och det är bara fantasin och din kondition som sätter stopp för sådana äventyr.

Både tur och lift i Abisko-Björkliden-Riksgränsen
Mellan Kiruna och norska gränsen ligger skidorterna på rad och här kan du åka liftburen offpist även i maj. I området dräller det av svenska topptursklassiker och dessutom kan du åka tåg hela vägen fram till liften. Vuoiddasriida, Vassechohkka och Geargecorru är fina våråk.

Hemsedal – perfekt för snabba stopp
Vägen över Hemsedalsfjellet når 1100 meter som högst och på dalens skuggsida hittar du snö lång tid efter att liftarna nere i skidområdet stängt. Anmascherna är snabba även sent på våren, men många av dessa åk är ganska lika, så de räcker kanske inte för en långhelg. Det smidiga läget precis vid vägen är perfekt om du är på väg till eller från Hurrungarne eller Jostedalen och vill plocka ett åk längs vägen. Kolla in turer som 1417, 1609 och Storbottskarvet.

Vägen upp mot Vangsen i Jostedalen öppnar i etapper. Det gör anmarschen till Vangsen och Geitanosi kort även sent på säsongen.

Jostedalen – höga toppar och snösäkra sidodalar
Även om Jostedalen ligger relativt lågt, är området snörikt och har många höga toppar. Dessutom vetter många av åken norrut och det finns vägar som når högt upp i sidodalarna. På toppar som Gröndalseggi och Vangsen kan du åka skidor en bra bit in i maj, ofta även i juni.

Vatnahalsen – vit snö och grön resa, även i maj
Norska Vatnahalsen ligger högt och smidigt längs järnvägen mellan Oslo och Bergen. Detta är ett väldigt bra alternativ för dig som bor i södra Sverige och vill åka tåg, men tycker att resan till Lappland är lite väl seg. Hit tar du dig bara med tåg och utmed rälsen ligger fina nordvända turer som Broknosi och Geitanosi. Du kan även ta lokaltåget ner till närbelägna Raundalen och plocka toppar som Olsskavlen och Horndalsnuten


Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.