Därför satsar vi på Klimatsmart skidåkning

ClosePlease login
Säbö, Sunnmöre, Norway
Väster om de högsta fjällen, men öster om Atlanten, ligger norska Vestlandet. Stora snömängder, tusentals berg, vackra vyer och bra kommunikationer gör detta till ett av världens bästa topptursområden. Februari brukar vara en stabil månad för skidåkning i denna del av Norge: dagarna börjar bli längre, det är kallt och snötäcket har vuxit sig tjockt. Men under de fyra senaste årens februariresor till Vestlandet har vi fått regn; tre år har vi utsatts för stormar. Så egentligen ska man nog skriva brukade istället för brukar när man beskriver februarivädret i området.
Så ska skidåkningen inte dö en dinosauriedöd måste alla, även vi skidåkare, minska våra utsläpp rejält.

Framtidens väder är redan här
Heavy metal-meteorologen Pär Holmgren brukar säga att framtidens väder redan är här. Och ser man till västra Norge bekräftas det av modeller som forskare på Vestlandsforskning gjort tillsammans med Universitetet i Innsbruck. De skidanläggningar på Vestlandet som ligger på lägst höjd kommer enligt forskarnas beräkningar att ha förlorat 30-40 procent av sina öppetdagar redan 2030 på grund av snöbrist. Detta jämfört med idag.

Det är skoj att åka tåg, speciellt i de fina norska sovvagnarna.

Tyrannosaurus Pjäx – nej tack
Det som är läskigt är att läget i Alperna ser minst lika allvarligt ut. Enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Cryosphere i våras kommer Alperna att förlora 70 procent av snön innan år 2100 om den globala uppvärmningen fortsätter som idag. Lyckas vi nå klimatmålen från Paris kommer ändå 30 procent av snön att försvinna under samma tidsperiod. Så ska skidåkningen inte dö en dinosauriedöd måste alla, även vi skidåkare, minska våra utsläpp rejält.

13 kilo koldioxid på en skidweekend
Under åren har vi på Snösäker gjort flera klimatsmarta resor i Skandinavien och i våras luffade vi omkring med tåg och buss i området öster om norska Voss. Än en gång slogs vi av hur roligt det var att åka tåg, hur många sköna människor vi träffade och att även resandet blev en del av äventyret. På fyra dygn brände vi cirka 13 kilo koldioxid var på resor. Alla skidresor – varken våra eller dina – kan kanske inte bli så klimatsnåla, men ska vi nå målen från Paris måste många bli bättre.

Vi vill inspirera till Klimatsmart skidåkning
För att inspirera dig att göra mer har vi på Snösäker dragit igång Klimatsmart skidåkning. Och eftersom resorna ofta är den del av skidäventyren som ger störst utsläpp kommer vi att koncentrera oss på just resorna.

Randers topp, en av Vestlandets finaste åk.

Klimatsmart skidåkning kommer att handla mycket om hur: hur du gör klimatsmarta skidresor i Skandinavien, hur du tar dig till olika destinationer med kollektivtrafik och hur du hittar toppturer som du enkelt når med buss eller tåg.

För även om vädret varit snurrigt de senaste vintrarna har Skandinavien och Vestlandet fortfarande stora snömängder, tusentals berg, vackra vyer och bra kommunikationer. Våra fjäll är perfekta är för klimatsmarta skidäventyr.

Kolla in Klimatsmart skidåkning