Därför är Narvik Skandinaviens bästa skidort

Norska Narvik har begåvats med hysteriskt många toppturer, pampiga vyer och norra Europas bästa offpistberg – Fagernesfjellet. Här ger vi sju skäl för att du ska sätta dig på tåget norrut.

1. Fallhöjden

Narvik och Norefjell brukar bråka om vem som har Skandinaviens högsta fallhöjd. Som offpiståkare är du begränsad i Norefjell, men knappast i Narvik. Här är ytorna ovanför trädgränsen stora och på många ställen är skogen fullt brukbar.

2. Du kan resa grönt till Narvik 

Du kan nästan ta på dig skidorna vid järnvägsstationen i Narvik – det är bara en kort promenad till liftarna. Men den största fördelen med järnvägen är att du kan resa grönt till Narvik, även om det tar lite tid.

Kvällsljus funkar bra, här är skidåkarna på klassiska toppturen Spanstind.

3. Världsklass på toppturerna
Narvik ligger mitt i ett av världens bästa områden för toppturer. Här finns hundratals fjäll att bestiga och oavsett om du kör böljande fjällbullar eller galna rännor är urvalet stort. Med Narvik som bas har du turer åt söder, norr och öster. Det gör att du har stora möjligheter att hitta bra snö vid de flesta förhållanden. Här kan du läsa mer om toppturerna i Narvik.

4. Bra liftsystem med ny gondol
Liftsystemet i Narvik transporterar upp dig till den bästa offpistterrängen norr om Alperna. Den nya liften har halverat restiden upp till mellanstationen, samtidigt som kapaciteten fyrdubblas. Det gör att du kommer att få in fler åk per dag – om du orkar.

5. Narvik har galen utsikt 
Att åka skidor med havsutsikt ger en extra krydda och av de skidorter som erbjuder detta är nog Narvik den bästa. Här har du magiska vyer över fjordar och tusentals toppar.

Fagernesfjellet ligger bokstavligen mitt i byn.

6. Narvik är en stad(ish)
Narvik är en stad, även om den är ganska liten. Den riktiga New York-känslan har svårt att infinna sig, men här finns ändå en del att göra även när man inte åker skidor.

7. Offpisten är grym – i dubbel bemärkelse. 
Inte nog med att det är rejäl fallhöjd i Narvik, det är bra lutning på åken också. Det gör att många av offpiståken håller hög klass. Men detta ställer krav på dig som skidåkare – det är lätt att hamna i terräng som kräver både lavin- och navigationskunskap.

På Snösäker hittar du beskrivningar till 10 toppturer i området runt Narvik.

Vi har även beskrivningar till de bästa offpiståken i Narvik.

 

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.