Är Melsnipa Skandinaviens bästa okända åk?

ClosePlease login

Nu har vi uppdaterat vårt digitala topptursbibliotek med en beskrivning till det vackra fjället Melsnipa, som ligger strax söder om Fjärland i Sogndal.

1500 meter i fallhöjd
När du kliver upp på någon av de högre fjällen runt Sogndal är det lätt att blicken dras till någon av de maränglika topparna på andra sidan Fjärlandsfjorden. Flera av dem ser ut som gjorda för toppturer och det berg som fått flest skidåkare att dregla är antagligen Melsnipa. Fjället bjuder på en vacker topp och 1500 meter i fallhöjd, där de 1000 som ligger ovanför trädgränsen går rakt i fallinjen. Att bestiga toppen är tekniskt inte speciellt svårt, men med tanke på fallhöjden får du räkna med en lång dag.

Dregel-fjäll på fel sida fjorden. Melsnipa är den högsta toppen, strax till höger om bildens mitt.

I skuggan av kändisarna
Längs vägen mellan Sogndal och Melsnipa passerar du klassiker som Blåfjellet, Togga, Frudalshesten, Nyastölseggi och Skedfjellet. Det gör att många skidåkare väljer dessa istället och det i sin tur gör att du ofta har chans att vara ensam på Melsnipa. Men gillar du långa trädlösa åk i perfekt lutning är skidåkningen på detta fjäll bättre än på ovan nämnda klassiker. Så se till att ha med Melsnipa på ticklistan nästa gång du åker till Sogndal. För visst skulle det kännas det gött att ha åk på ditt cv?

Sugen på Melsnipa? Läs turbeskrivningen här.

På Snösäker hittar du beskrivningar 402 toppturer, varav 23 toppturer i Sogndal. Vissa är gratis, andra kräver att du är medlem på Snösäker.

Läs mer om medlemskapet här.

Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 402 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.