Är detta Sveriges bästa lift?

ClosePlease login

Ska man tröska en hel vecka i en skidort är det skönt med komfort, men ska man bara komma snabbt ut i offpisten spelar det ingen roll. Kungsliften i Hemavan ser kanske inte mycket ut för världen, men är den lift i Sverige som ger tillgång till mest äventyrsterräng. Gillar du offpist är Kungsliften bra, gillar du topptur är den bäst.
Kolla in våra 18 toppturer i Hemavan här.

Från toppen av Kungsliften tar du dig snabbt upp till Jungfruvårtan, som är en av Hemavans lättaste toppturer.

Toppen av Hemavans liftsystem
Kungsliften går till toppen av Hemavans liftsystem. Där liften slutar börjar en lång fjällrygg, som i sin tur slutar vid Södra Sytertoppen, sju kilometer längre åt nordost.
Från ryggen går fina åk, både väster- och österut. Närmast Kungsliften är ryggen mjuk och skidåkningen ganska snäll, men åken blir kaxigare ju närmare Södra Sytertoppen du kommer.  Den första toppen på ryggen, Jungfruvårtan, är snabb och enkel – perfekt för dig som vill testa topptur för första gången.

Norr om Jungfruvårtan blir terrängen brantare.

Många olika alternativ
Fortsätter du ytterligare 150 höjdmeter hamnar du på den namnlösa toppen 1402, som är en förtopp till Södra Sytertoppen. Härifrån har du flera olika alternativ.
När du kommit ner i någon av sidodalarna (Kobåset och Viterskalet) kan du antingen glida tillbaka ner mot liftsystemet, eller så stannar du uppe på höjd och gör ytterligare någon topptur, som Klovnjebaktie eller Murtsertoppen
Från ryggen norr om Kungsliften är det även lätt att nå Viterskalsstugan, som är en riktigt bra bas för toppturer.

På Snösäker hittar du beskrivningar till 18 toppturer i Hemavan.
Vi har även gjort en digital guidebok för området. Här kan du läsa mer om den.