2000-meterstoppen med drive-in

Som skandinav är det en speciell känsla att bestiga en topp högre än 2000 meter. Och att bestiga sitt lands alla 2000-metare står på många norrmäns och svenskars att-göra-lista. Flera av dessa fjäll levererar fina skidåk, men kräver långa anmascher. Ett av undantagen är Nordre Dyrhaugstind, som ligger i Hurrungane i mellersta Norge. Här parkerar du vid bergets fot vid Turtagrö Hotel och är det öppet gör du stoppsladd 50 meter från ölkranen.

Smartare än en ren? Skidåkarna fryser i januariskuggan, medan renflocken (mitt i bilden) njuter i solen.

2100 meter hög tårtbit
Dyrhaugstind ser ut som en 2100 meter hög tårtbit, som blir smalare ju högre upp du kommer. Efter några hundra meter på platten börjar du att ta höjd. Turens enda passage som är brantare än 30 grader kommer långt ner på turen, då ni ska ta er upp mot Skagastölsbotn. Denna brant är mindre är 50 höjdmeter och efter den är det lätt att hitta en lavinsäker väg mot toppen. Denna följer till stora delar den 1000 höjdmeter höga Dyrhaugsryggen. Här kan det kännas monotont ibland, men det ger å andra sidan mycket tid till att njuta utsikten över Skandinaviens mest alpina fjällområde.

Kammen sista biten bort till huvudtoppen ger inte mer skidåkning, men är snygg.

Långt åk tillbaka ner till afterskin
Till slut når du tårtbitens spets – nordtoppen. De flesta vänder här, men vill du fortsätta hela vägen till huvudtoppen krävs klättring längs en smal kam. Det är luftigt längs kammen, så här väljer en del att knyta in. Åket tillbaka ner till hotellet är inte svårt, men den väl tilltagna fallhöjden gör att det känns som om det håller på hur länge som helst. Det går att köra en mer direkt variant ner mot hotellet från Nedre Dyrhaug (1207 möh).
Även när Turtagrö Hotel är stängt är vägen öppen. Det ger dig en drive-in-topptur som är tillgänglig hela vintern, och snörika år även en bit in på sommaren.

Här kan du läsa turbeskrivningen till Nordre Dyrhaugstind. Det är en av 540 beskrivningar till toppturer i Skandinavien som finns på Snösäker.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.