2000-meterstoppen med drive-in

Som skandinav är det en speciell känsla att bestiga en topp högre än 2000 meter. Och att bestiga sitt lands alla 2000-metare står på många norrmäns och svenskars att-göra-lista. Flera av dessa fjäll levererar fina skidåk, men kräver långa anmascher. Ett av undantagen är Nordre Dyrhaugstind, som ligger i Hurrungane i mellersta Norge. Här parkerar du vid bergets fot vid Turtagrö Hotel och är det öppet gör du stoppsladd 50 meter från ölkranen.

2100 meter hög tårtbit
Dyrhaugstind ser ut som en 2100 meter hög tårtbit, som blir smalare ju högre upp du kommer. De flesta vänder vid nordtoppen, men vill du fortsätta hela vägen till huvudtoppen krävs klättring längs en smal kam. Åket tillbaka ner till hotellet är inte svårt, men den väl tilltagna fallhöjden gör att det känns som om det håller på hur länge som helst. Även när Turtagrö Hotel är stängt är vägen öppen. Det ger dig en drive-in-topptur som är tillgänglig hela vintern, och snörika år även en bit in på sommaren.

Här kan du läsa turbeskrivningen till Nordre Dyrhaugstind. Det är en av 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien som finns på Snösäker.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.