Här hittar du den sista snön – enkelt

Bara för att snön börjar smälta är det lätt att tro att det blir bökigt att gå på topptur, men det kan vara precis tvärtom. I slutet av april och början av maj öppnas de vägar som varit stängda under vintern och då kan du många gånger sätta på skidorna vid kofångaren. Ett eldorado för detta är mellersta Norge.
Ett ovärdeligt verktyg när du planerar ditt äventyr skär i slutet av säsongen är 175.no. Sajten drivs av norska Vegvesen och på sajtens karta kan du hitta info om när de olika vägarna öppnar. Men här finns även länkar till strategiskt placerade webbkameror. På så sätt kan du på ett smidigt sätt uppdatera dig på snöläget.

Snön ligger ofta länge längs Stryntunnlarna.

1. Stryntunnlarna
Vägen genom Stryntunnlarna är öppen året runt och här finns flera toppturer där du kan börja gå på hög höjd, vilket ger lång säsong. Här finns klassiker som Midstolhyrna och Sätreskarsfjellet. När vägen upp till Stryn Sommerski öppnar får du även smidig tillgång till Nuken.

2. Trollstigen
Trollstigen mellan Romsdal och Valldal är en av de mest kända sevärdheterna i Norge, men också ett poppis ställe för skidåkning på försommaren. Vägen skottas oftast fram i mitten av maj.

Området kring Geiranger är mer än fjord och turistkryssare.

3. Geiranger – Stryn
Vägen mellan Strynfjellet och Geiranger brukbar öppna i början av maj. Då får du smidig tillgång till Blåtind och klassiska Dalsnibba, där du kan köra bil till toppen för att sedan åka skidor ner på baksidan.
Vägen gör dessutom att du snabbare kommer åt området mellan Geiranger och Valldal, där du också hittar många toppturer som ligger högt.

Vägen upp mot Vangsen ger möjlighet till korta (eller inga) anmarscher.

4. Jostedalen
Jostedalen förbinder Sognefjorden med den stora glaciären Jostedalsbreen. Dalen i sig ligger på ganska låg höjd, men topparna runtom är höga. Dessutom finns det flera vägar som leder högt upp mot fjället. Högst kommer du på vägen upp mot Vangsen och bra år kan du åka skidor här i juni.

Längs Riksveg 55 är skidsäsongen lång.

5. Riksveg 55
Riksveg 55 över Sognefjellet öppnar upp ett enormt område för skidåkare. Varje försommar flockas längdlandslag och toppturare längs vägen som når cirka 1400 möh som högst. Som toppturare är Steindalsnosi och Fanaråken de mest intressanta turmålen.

Väg 52 över Hemsedalsfjellet går högt med toppturer direkt från bildörren.

6. Hemsedalsfjellet
Längs vägen mellan Hemsedal och Lærdal brukar det gå att hitta snö både tidigt och sent på säsongen. Flera av åken är nordvända, men det som erbjuder smidigast access är det nordvästvända Slettind.

7. Vikafjell
Vägen mellan Myrkdalen och Vik går genom ett av Europas snörikaste områden. Strax efter Myrkdalen svänger vägen upp på kalfjället och här finns några turer som är lätta att nå från vägen, även sent på säsongen. Mest poppis är Finnbunuten.

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.