På topptur ska karta, kompass och övrig navigationsutrustning alltid vara med.
Karta
Det är viktigt att kartan är så färsk som möjligt och har en vettig skala – minst 1:50 000, helst 1:25 000. Ekvidistansen, det vill säga avstånden mellan höjdkurvorna, varierar mellan olika länder. Det gör att det kan ta ett tag att lära sig vad som är lagom brant för skidåkning. Då kan det vara bra att ha en kartklinometer (en plastlinjal du lägger på kartan för att bedöma lutningen) som gör det möjligt att hitta en vettig lutning utifrån rådande förhållanden.
Kartan innehåller ofta ett rutsystem med koordinater och är bra för att kunna ange en relativt exakt position vid exempelvis en olycka. Rutsystemet är även bra för att snabbt kunna uppskatta sträckor på kartan. Även om många kartor i dag trycks på vattensäkert papper, är det bäst att förvara den i ett genomskinligt kartfodral. Då har du alltid kartan rätt vikt och rätt del av kartan framme.
Kompass
Kompassen är en av dina viktigaste utrustningsdetaljer, så skrota den där du snodde från skolorienteringen och satsa på en rejäl syftkompass med spegel och klinometer. Då har du ett bra instrument för att orientera, men också för att mäta lutning och utloppslängder.
Höjdmätare
Även höjdmätaren är en viktig del av din navigationsutrustning, eftersom den berättar var du befinner dig, även i det vertikala planet. Med hjälp av en höjdmätare ökar chansen att du ska hitta ingången till den där fina rännan eller sätta den där luriga traversen. Dessutom är det alltid skönt att veta hur långt det är kvar till toppen när man är på topptur. Det är smidigt att ha höjdmätaren inbyggd i klockan, men samtidigt jobbig att böka fram under muddar och handskar. Då kan en modell som du hänger runt halsen eller klipper fast på axelremmen vara bättre. Det är viktigt att ha koll på att batterierna i höjdmätaren är fräscha. Kalibrera din höjdmätare dagligen mot kända referenspunkter.
GPS
Gps är bra om du får in satelliterna och batterierna är fräscha. Så därför kan du inte lita blint på den, utan måste vara beredd på att kunna orientera utan. Det bästa är oftast att använda karta, höjdmätare och kompass, låta navigatorn ligga i ryggsäcken (med extrabatterier och inlagd rutt) och bara plocka fram den när den verkligen behövs.Det bästa med en gps är att den berättar var du är och att du kan planera din rutt genom att lägga in waypoints. Det är punkter på gps:ens kartan som du lägger in på förhand. Sedan är det bara att låta navigatorn ta dig till dem. En stor fördel med waypoints är du kan lägga dem på tryggt avstånd från farliga stup och luriga sluttningar som du annars kan behöva för att orientera utan gps.
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, föreläsningar och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till alla artiklar på Toppturskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.
Fler artiklar om prylar